Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ove godine neće biti jeftinog voća i povrća za zimnicu - | K-013 Portal

Ove godine neće biti jeftinog voća i povrća za zimnicu

inflacija, zimnica, cene voca i povrca

Nepovoljne vremenske prilike u julu ukazuju na to da očekivani sezonski pad cena povrća i voća može izostati u avgustu i septembru, piše u izveštaju inflaciji Narodne banke Srbije (NBS).

Iako je u maju započet sezonski pad cena voća i povrća, on u junu nije nastavljen i to pre svega zbog visokih temperatura i suše, prenosi Nova ekonomija.

Visoke temperature krajem juna i tokom jula, koje su iznad višegodišnjeg proseka, kao i manja količina padavina odraziće se na prinos povrtarskih i voćarskih, ali i jesenjih poljoprivrednih kultura (kukuruza i industrijskog bilja). Novim toplotnim talasom pogođene su i druge zemlje Evrope što znači da bi poljoprivredna sezona i u regionu mogla biti lošija od prosečne, kaže NBS.

Temperatura iznad proseka u junu i julu uglavnom za posledicu ima sušu, što se odražva na manji pad cene povrća, pre svega paprike, paradajza i kupusa, kao i sezonskog voća.

NBS je u maju predviđao da će ovogodišnja poljoprivedna sezona biti prosečna, što je trebalo da dovede do pada cene povrća i voća na domaćem tržištu od maja, s obzirom na to da su zbog prošlogodišnje suše cene bile prilično visoke.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.