Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda je ispravno - | K-013 Portal

Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda je ispravno

patrijarh, evroprajd

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je danas saopštio da smatra ispravnim otkazivanje Evroprajda kao „potpuno suprotnog sistemu vrednosti našeg naroda“.

U specijalnoj izjavi Patrijarh je naveo da je najava Evroprajda „ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod“, donela „velike polemike, podele, kontraverze i sukobe“.

Ta tema je, piše dalje, „nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo“, o čemu su mu, naveo je Porfiirije, „neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica“, te on „stoga otkazivanje ove manifestacije smatra ispravnim“.

Patrijarh piše da je „u dušu pravoslavnih hrišćana usadjeno učenje Crkve da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom“.

„U potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice“, piše u izjavi patrijarha.

„Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda“, naveo je Porfirije.

Podsetio je da „Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava“.

„Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog“, piše na kraju izjave na sajtu SPC.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.