Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poljoprivrednik: Mleka nema, jer nema ni krava - situacija u stočarstvu je alarmantna - | K-013 Portal

Poljoprivrednik: Mleka nema, jer nema ni krava - situacija u stočarstvu je alarmantna

mleko, nestasica mleka

Situacija u stočarstvu je alarmantna - ove godine je to izraženije, zbog najskuplje setve u istoriji poljoprivrede i jedne od lošijih žetvi zbog suše, kaže za N1 poljoprivrednik Nikola Mažić.

"Svi znamo da je zbog potresa na tržištu i skoka cene gasa veštačko đubrivo otišlo sa 38 dinara po kilogramu na, u jednom trenutku - čak 124 dinara. I cena goriva nam je dobro poznata", navodi Mažić za N1.
 
 
On ističe da problemi u stočarstvu traju već godinama.
 
"Ove godine je najizraženije. Govedarstvo je dug proces dobijanja muzne krave od teleta. O tome treba voditi računa i ne dozvoliti da dođe do gašenja", navodi Mažić.
 
Zbog suše je, dodaje, problem i sa koncentrovanom hranom.
 
"Kukuruz koji se radio za silažu nema toliko zelene mase u sebi, moguće da će biti i aflatoksina što može da se odrazi i na mleko. Problem je i kvalitet lucerke zbog suše - mnogi krajevi u Srbiji je nisu ni kosili, ni spremali, a to je osnovni sastav u ishrani goveda", objašnjava Mažić.
 
Mnoge farme se, dodaje - gase, i to nije problem samo sa govedarstvom.
 
"Mleka nema, jer nema krava u Srbiji. Dolazim iz Srema gde ima dosta muznih krava, ali postoje sela gde krava nema uopšte", navodi sagovornik N1.
 
Deo problema Mažić vidi i u subvencijama.
 
"Subvencije za muzne krave su 25.000 dinara, dok je subvencija za tov 40.000 dinra - mnogi su se zato preorijentisali da pređu na tov junadi i da se ne bave više proizvodnjom mleka", navodi Nikola Mažić
 
Kada bi država htela da pomogne stočarima, morala bi, kaže, da računa da je to - dug proces.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.