Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poziv građanima da se na popisu izjasne kao Vojvođani - | K-013 Portal
popis stanovnistva, srbija, vojvodina

Poziv građanima da se na popisu izjasne kao VojvođaniNevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je stanovnike Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na popisu stanovništva izjasne "nadnacionalno, kao Vojvođani".

"Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati", navedeno je.
 
U saopštenju je dodato da je reč o pitanju koje ne može da bude predmet "dnevnopolitičkih prepucavanja", jer zadire u fundamentalna ljudska prava stanovnika Vojvodine.
 
"Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini. Od Republičkog zavoda za statistiku zahtevamo da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje
će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani", navedeno je.
 
U Vojvođanskom klubu smatraju da, čak i ako to izostane, postoji kategorija "regionalna pripadnost", iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.