Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rekreativna nastava košta kao letovanje u inostranstvu: U agencijama kažu da je sve poskupelo - | K-013 Portal

Rekreativna nastava košta kao letovanje u inostranstvu: U agencijama kažu da je sve poskupelo

rekreativna nastava, cena

Ekskurzije, izleti, rekreativne nastave dozvoljene su u ovoj školskoj godini, ali roditelji su se "smrzli" kada su stigle prve ponude iz agencija.

Kako piše Euronews Srbija, u jednoj beogradskoj osnovnoj školi sedmodnevna rekreativna nastava u hotelu sa četiri zvezdice u unutrašnjosti Srbije košta čak 36.000 dinara. Đaci bi sa učiteljicom išli početkom oktobra. Jedina olakšica na koju roditelji mogu da računaju je plaćanje aranžmana u više rata.

 
Petodnevna maturska ekskurzija za srednjoškolce u Italiji košta 38.000 dinara, a za male maturante Golubac, tri dana, košta 18.000 dinara.
 
Roditelji, zatečeni cenama, slažu se da je zbog socijalizacije, druženja važno da deca idu na ekskurzije i rekreativnu nastavu, ali se pitaju šta ulazi u cenu, koja je skoro kao letovanje u inostranstvu.
 
Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj kaže da su rekreativne nastave i ekskurzije postale ogroman izdatak za porodice koje rade za minimalac ili prosečnu platu, a imaju dvoje i više dece.
 
"Možda bi roditelji sa platama u Srbiji i mogli da plate rekreativnu za jedno dete, ali šta da rade oni koji imaju dvoje dece. Odrazak dece na više dana podrazumeva da mora da se dokupi nešto od garderobe, ali i džeparac, što povećava cenu koju moraju da izdvoje", priča Plemić za Euronews Srbija.
 
Smatra da je vreme da se roditelji aktivnije uključe preko Saveta roditelja u rad škole, da se iznađe rešenje da deca mogu da odu na rekreativnu nastavu ili ekskurziju po pristojnoj ceni, koju svi mogu da plate. 
 
Navodi da se u celoj priči odgovornost prebacuje sa jednih na druge - agencija na školu, škola na agenciju.
 
"Generalno mislim da to treba da organizuje na drugačiji način, a ne da jedna rekreativna košta kao letovanje u inostranstvu. I to možete naći jeftinije", navela je ona.
 
Agencije: Sve je poskupelo
 
Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije YUTA kaže da su ekskurzije i rekreativne nastave poskupele jer je sve poskupelo, veće su cene hotela 15-20 odsto, prevoz, dnevnice rekreatora, vodiča, animatora, lekara.
 
U cenama aranžmana najviše su povećane cene prevoza, te su od proletos do sada prevoznici podigli cene 15 centi po kilometru, što znači da je prevoz do Kopaonika i nazad poskupeo za 100 evra. 
 
Napominje da su dnevnice nastavnika oko 1.000 dinara bruto, što znači da nastavniku ide 600 dinara dnevno po učeniku, a da su ostalo porezi.
 
"Uvek govorimo da škola treba da isplaćuje dnevnice nastavnicima, jer ako oni to rade plaćaju 10 odsto na oporezovani deo, a ako agencija plaća mora da se radi Ugovor o delu u plaća se skoro 65 odsto, ako je 600 dinara dnevnica to je skoro 1000 dinara da mora da plati roditelj. Ogromna stavka je porez", naglasio je Serdar.
 
Ističe da bi isplaćivanje dnevnica nastavnicima preko škole smanjilo cenu sedmodnevne rekreativne nastave za oko 2.000 dinara. Navodi da mnogi misle da agencija ubira najviše novca, ali da turističke agencije nemaju veću zaradu od sedam odsto od aranžmana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.