Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rudari devet rudnika Resavice započeli obustavu rada - | K-013 Portal

Rudari devet rudnika Resavice započeli obustavu rada

rudari, štrajk,resavica

Rudari svih devet rudnika "Resavice" započeli su jutros potpunu obustavu rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, izjavio je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica" Nebojša Milenković.

On je rekao da pregovori štrajkačkog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica", ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i predstavnika Ministarstva finansija, koji su jutros održani u Beogradu o povećanju plata rudara, nisu uspeli i da će štrajk koji je započet u svih devet jamskih rudnika biti nastavljen.

On je naveo da je obustava rada potpuna, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, što znači da rudari ne iskopavaju ugalj, već samo silaze u jame radi njihovog održavanja.

Milenković je dodao da su razgovori bili korektni i da smatra kako postoji mogućnost da budu nastavljeni do postizanja dogovora.

"To što nam je ponuđeno je još uvek neprihvatljivo za nas, tako da nastavljamo štrajk do ispunjenja uslova i čekamo odgovore na naše zahteve. Razumemo mi da država ima problema, ali mi ne možemo da živimo s platama koje su ispod republičkog proseka. Nismo tražili veliko povećanje, tražili smo minimalno i smatramo da država to može da reši", rekao je Milenković.

Podsetio je da je prosečna plata u jamskom eksploataciji uglja 65.000 dinara sa svim dodacima koje imaju.

Milenković je naveo da je jedan od zahteva sindikata da se stvore uslovi za nastavak rada u rudniku "Soko", objasnivši kako bi se tamo za početak obnovila površinska eksploatacija uglja, dok se ne stvore uslovi za nastavak rada u jami koja je zarušena nakon nesreće koja se u tom rudniku dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je osam rudara stradalo i još 20 ih je povređeno.

Precizirao je da površinska eksploatacija uglja u rudniku "Soko" može odmah da počne, ali je neophodno da državno Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" plati rudnu rentu za svih devet rudnika, kako bi se dobila dozvola od Ministarstva rudarstva i energetike za nastavak rada u rudniku "Soko".

Prosečna plata u "Resavici" je 65.000 dinara, a zaposleno je oko 3.600 radnika.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS