Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija želi stendbaj aranžman sa MMF-om - | K-013 Portal
srbija, mmf, aranzman

Srbija želi stendbaj aranžman sa MMF-omStalna predstavnica MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova potvrdila je da su vlasti u Srbiji izrazile interesovanje za postizanje stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

Ona je za "Politiku" kazala da bi, u slučaju postizanja finansijskog aranžmana, trenutno važeći savetodavni aranžman koji Srbija ima sa Međunarodnim monetarnim fondom bio otkazan.


Ustjugova je objasnila da je standardna procedura da, posle zahteva za sklapanje stendbaj aranžmana, tim MMF vodi razgovore sa vladom kako bi procenio ekonomsku i finansijsku situaciju i veličinu ukupnih finansijskih potreba zemlje, kako bi bio postignut sporazum.

"Kada se postigne dogovor oko politika i finansijskog paketa, Izvršnom odboru MMF-a se daje preporuka da podrži političke namere zemlje i proširi pristup resursima MMF-a. U slučaju finansijskog aranžmana sa MMF, trenutni nefinansirajući Instrument za kordinaciju politike će biti otkazan", kazala je Ustjugova.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima da očekuje da bude dogovoren stendbaj aranžman sa MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.