Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Prijepolju i Sjenici proglašena vanredna situacija zbog poplava, očekuje još kiše, sutra na Limu vrh talasa - | K-013 Portal

U Prijepolju i Sjenici proglašena vanredna situacija zbog poplava, očekuje još kiše, sutra na Limu vrh talasa

padavine, zapadna srbija

Obilna kiša koja pada od sinoć na području severne Crne Gore i jugozapadne Srbije podigle su nivo Lima kod Prijepolja, koji je u porastu 20 centimetara na sat, zbog čega je proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Prijepolje, kazao je za Tanjug predsednik te opštine Vladimir Babić.

Lim je u stalnom porastu i takav trend se očekuje tokom današnjeg dana. Zbog toga smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Prijepolje. Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, a takođe doneta je odluka da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavljenje, kazao je Babić.

On je istakao da su džakovi sa peskom u naselju Šarampov dopunjeni i da je tokom čitave noći trajala akcija popunjavanja bedema.

Što se tiče opštine Priboj, za sada nije registrovano izlivanje, ali se zbog velikog dotoka vode po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ispušta voda iz Potpećkog jezera.

Štab je u stalnom zasedanju i obilazimo kritične tačke. Za sada nema ugroženih objekata i domaćinstava, rekao je načelnik štaba za vanredne situacije opštine Priboj Boris Mrdović.

Vanredna situacija zbog poplava i u Sjenici, rekordan vodostaj Grabovice

Osim Prijepolja, vanredna situacija zbog poplava je proglašena i u Sjenici, a predsednik ove opštine Munir Mujagić koji je i komandant Štaba za vanredne situacije za Tanjug je rekao da se izlila reka Grabovica koja prolazi kroz grad i da ni najstariji Sjeničaci ne pamte da je njen vodostaj bio veći nego što je danas.

"Ona nam pravi najveću štetu, jer teče kroz sam centar grada a ostali vodotokovi su daleko od grada i izlili su se po poljima, pa je to manje problematično", rekao je on.

Dodao je da kiša neprekidno pada 48 sati, da se najavljuje još padavima, što predstavlja dodatni problem.

"Veliko je slivno područje reke Grabovice i svi resursi, javna preduzeća, Republički štab za vanredne situacije, spasilačke ekipe, vatrogasci, veliki broj sugrađana, volontera, dobrovoljaca su na terenu. Pratimo situaciju i činimo sve što možemo da ljudima olakšamo, veliki broj pumpi je u pogonu", rekao je Mujagić za Tanjug i najavio da će ubrzo biti održana sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj bi trebalo da bude doneto niz odluka o tome šta će se raditi kako bi se pomoglo građanima i sprečile eventualne štete.

Mujagić je naveo da je nekoliko građana Sjenice evakuisano iz svojih stanova.

Kako prenose mediji mnogi Sjeničaci su ostali zarobljeni u svojim poplavljenim stanovima a među njima i jedna tromesečna beba.

Nikolić: U Sjenici i Prijepolju se očekuje još kiše, sutra na Limu vrh talasa

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić izjavio je danas da se u Sjenici i Prijepolju, gde je zbog poplava proglašena vanredna situacija, očekuju nove padavine i da nabujali Lim najviše preti Brodarevu.

"U Sjenici se očekuje još jedna besana noć, a ako bude potrebe, ljudi će biti evakuisani", rekao je on za RTS.

Govoreći o situaciji u Prijepolju rekao je da nivo Lima raste 20 centimetara na sat, da su kafići u blizini ove reke zatvoreni, te da je zabranjen prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju.

Zbog trenutne situacija sa poplavama u Prijepolju neće biti plivanja za Časni krst.

Popodne se očekuju nove padavine a nivo Lima je blizu granice vanredne odbrane od poplava.

Prema Nikolićevim rečima, Brodarevo je prvo na udaru i Lim mu najviše preti.

"Predviđanja ukazuju da sutra dolazi do vrha talasa, voda će još nadolaziti i biće još izlivanja", rekao je on.

Gradi se još jedna linija odbrane - nasip koji će zaštiti naselje u Brodarevu

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je večeras da se gradi još jedna linija odbrane od izlivanja Lima i to nasip koji će zaštiti naselje u Brodarevu.

Puzović je za RTS kazao i da je jutros napravljena prva linija odbrane od poplava.

Vodostaj Lima kod Prijepolja je do 18 časova od jutros porastao za 80 centimetara, a kiša, posle kratkotrajnog prekida, ponovo pada.

Kako prenosi RTS, iz Crne Gore stižu novi veliki dotoci, a Lim je trenutno na koti od 290 centimetara, zatvoreni su svi kafići na obali te reke i otkazano je plivanje za Časni krst.

Puzović kaže da će nasip kod Brodareva biti tu dok se ne dobije dozvola za objekat za koji se gradi tehnička dokumentacija.

Ističe da će kiša koja pada u Crnoj Gori dovesti do podizanja Lima, čiji nivo poslednjih meseci stagnira.

Navodeći da reka negde mora da se izlije, Puzović je kazao da to mora da se desi tamo "gde mi želimo - na livade i njive, a ne na domaćinstva".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city