Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vesić: Nedopustivo je da pruga kod Pirota nije obnovljena, a novac je obezbeđen pre 4 godine - | K-013 Portal

Vesić: Nedopustivo je da pruga kod Pirota nije obnovljena, a novac je obezbeđen pre 4 godine

iskliznuće, pruga, voz, goran vesic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da je formirao komisiju koja će istražiti sve što se dogodilo na pruzi kod Pirota, gde se prevrnula vagon cisterna koja je prevozila amonijak.

Vesić je rekao da komisiju čine predstavnici inspekcije za železnički saobraćaj opasnog tereta i inspekcije za železnički saobraćaj.

"Poznato je i da je tužilaštvo iz Pirota pokrenulo predistražni postupak. Kada izveštaj komisije bude završen, biće objavljen i tada možemo da govorimo da li je neko odgovoran kao i ko je to imenom i prezimenom. Nesreće se nažalost dešavaju u transportu, a ukoliko se utvrdi bilo čija lična odgovornost, ta osoba za to treba da odgovara", rekao je Vesić za list "Politika".

Na pitanje zašto pruga kod Pirota do sada nije obnovljena, a novac za njenu modernizaciju je obezbeđen 2018. godine, Vesić odgovara da je tražio odgovor na to pitanje i da je nedopustivo da prođe četiri godine, a da se novac ne koristi.

"Dobio sam opravdanja, od toga da se smatralo da idejni projekat rađen ranije nije bio dobar, do toga da se dugo čekala tehnička kontrola. Ima tu i objektivnih razloga, ali siguran sam da su svi ti rokovi mogli da budu kraći", naveo je Vesić i dodao da uvek pita direktore javnih preduzeća da li bi tako radili da je u pitanju njihova privatna firma.

On je dodao da je tender za rekonstrukciju pruge od Niša do Dimitrovgrada završen i da je izabran izvođač.

"Rečeno mi je da se početak radova očekuje do juna, ali dao sam nalog da sve učine da rekonstrukcija počne ranije", istakao je Vesić.

Vesić je rekao i da će se u železnice u 2023. uložiti skoro 400 miliona evra, dodajući da je do 2015. ulaganje iznosilo oko 15 miliona evra, te da je zato železnička infrastruktura veoma zapuštena.

"Nastavljamo da gradimo brzu prugu Novi Sad - Subotica koja treba da bude završena do sredine 2025. tako da će Beograd i Budimpešta biti povezani brzom prugom. Počećemo rekonstrukciju pruge Niš - Dimitrovgrad, potom Niš - Brestovac. Završava se projekat za rekonstrukciju pruge Valjevo - Vrbnica koja je deo pruge Beograd - Bar do granice sa Crnom Gorom. Radićemo rekonstrukciju pruge Sombor - Vrbas kao i Stalać - Kraljevo - Rudnica. U planu je i projektovanje i izgradnja brze pruge Niš - Preševo", najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, uskoro se potpisuje ugovor za izgradnju brze pruge Beograd - Niš za koji nam EU daje najveći grant ikada, od oko 600 miliona evra.

Tender je, kaže, otvoren i na njemu mogu da učestvuju sve kompanije, a odluka o izboru izvođača biće doneta zajedno sa Evropskom investicionom bankom.

Kada je reč o deonicama autoputeva, osim autoputa od Požege, u martu će, kaže, biti završena brza saobraćajnica Surčin - Novi Beograd, a u junu obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka.

Do karaj 2023. biće završena deonica Šabac - Ruma, kao i Sremska Rača - Kuzmin.

"Do kraja marta biće završen deo Moravskog koridora do Makrešana, a do kraja septembra do Koševa čime će Kruševac biti povezan sa autoput Beograd - Niš. Biće završen i deo puta od Niša do Merošine", istakao je Vesić.

Odgovarajući na pitanje da li će biti ukinuta konverzija zemljišta uz naknadu, kao i da li bi to bilo u koliziji sa Zakonom o kontroli državne pomoći jer se besplatno ustupanje državnog zemljišta može tretirati kao državna pomoć kompanijama koje su kroz privatizaciju preduzeća stekle pravo na korišćenje zemljišta, ministar je rekao da je čuo razne prigovore protiv ukidanja konverzije uglavnom bez utemeljenja, ali da je to državna pomoć još nije.

"Svi koji pričaju da će država da ostane bez milijardi evra neka pogledaju koliko je država naplatila to zemljište za desetak godina sprovođenja zakona. Pa gde su bile te milijarde, zašto ih nisu naplatili? Da ne govorimo o tome da je 90 odsto svih konverzija urađeno bez naknade. Nikakvih efekata za budžet nije bilo, a taj zakon je zamrzao više od 5.000 lokacija...", rekao je Vesić.

Rekao je da će kao ministar predložiti ukidanje konverzije, a da odluku o tome donosi Narodna skupština.

"Ukidanje konverzije će osloboditi oko 5.000 lokacija za gradnju", rekao je Vesić, te dodao da će se ubrzati procedure za dobijanje građevinskih dozvola, kao i da će se taj proces učiniti transparentnijim.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.