Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto su poluprazni rafovi sa mlekom u prodavnicama? - | K-013 Portal

Zašto su poluprazni rafovi sa mlekom u prodavnicama?

rafovi sa mlekom, prazni rafovi, prodavnica

Rafovi sa mlekom u prodavnicama poslednjih dana su poluprazni.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je za RTS da još nema nestašica mleka "u pravom smislu te reči", već da se radi o smanjenoj proizvodnji i povećanoj tražnji za pasterizovanim i UHT (dugotrajnim) mlekom.

 
Kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica nabrojao je "smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine".
 
Na pitanje da li ćemo uvoziti mleko odgovorio je konstatacijom da se i sada dosta uvozi dosta mleka i mlečnih proizvoda i naveo podatak da je za sedam meseci ove godine uvezeno mleka i mlečnih proizvoda za 104 miliona evra, što je gotovo duplo više nego u istom periodu prošle godine.
 
"Mleka će verovatno biti u dovoljnim količinama, ali je ova situacija ‘znak uzvika’ za vrlo delikatno stanje u mlečnom govedarstvu Srbije. Mislim da je krajnji trenutak da se svi dogovorimo kako da pomognemo farmerima", ocenio je Budimović i upozorio da proizvodnja mleka ne može lako da se poveća.
 
Skrenuo je pažnju i na podatak da je za deset godina broj mlečnih krava u Srbiji smanjen za 55.000 prema zvaničnim podacima, ali da procene govore da bi taj broj mogao da bude i veći.
 
U oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena.
 
"To je oko 255 miliona litara mleka manje na godišnjem nivou i ta tendencija će se možda nastaviti, a dalji pad u proizvodnji može se zaustaviti samo ‘sistemski'", rekao je Budimović.
 
Proizvođači su upozoravali da od septembra treba očekivati nestašicu ovog prehrambenog proizvoda.
 
Vlasnik farme krava u selu Skorenovac u opštini Kovin Dejan Trajković rekao je pre desetak dana da su rezervoari mlekara prazni i da će se nestašica mleka osećati već od septembra.
 
"Mleka nema jer su manje farme pogašene, a ostale su samo one srednje i velike koje ne mogu lako da se zatvore zbog ogromnih sredstava koja su uložena u opremu", rekao je Trajković.
 
Dodao je da problem sa niskom otkupnom cenom mleka traje već dve-tri godine i da i sam razmišlja da posle 20 godina stavi katanac na farmu od 340 grla, od čega je 180 krava za mužu.
 
"Za nestašicu mleka će biti kriva država i najveća mlekara 'Imlek' koja je pokupovala desetak najvećih mlekara u Srbiji i ponašala se kako je htela, nije povećavala cenu mleka, već ga je i uvozila, a sada nema odakle, pa 'juri' za mlekom, povećavajući cenu za dinar-dva jer joj se otkup više nego prepolovio", rekao je Trajković.
 
PKS: Trgovine kontinuirano rade na stabilnom snabdevanju
 
Uprkos izazovima sa kojima se suočava lanac snabdevanja globalno i lokalno, zajedno sa dobavljačima, trgovci svakodnevno dopunjuju asortimane prodavnica, saopštila je Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima PKS.
 
"Tražnja za osnovnim životnim namirnica koje su pod Uredbom Vlade Srbije u protekla tri meseca veća je od 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.
Naveli su i da je "srpsko tržište bilo jedno od retkih u Evropi koje je, u najvećem jeku pandemije kovida funkcionisalo bez poremećaja, upravo zahvaljujući ažurnosti trgovaca na malo".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.