Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zorana Mihajlović o protestu zbog miniranja planine: Zloupotreba ekologije u političke svrhe - | K-013 Portal

Zorana Mihajlović o protestu zbog miniranja planine: Zloupotreba ekologije u političke svrhe

zorana mihajlovic, miniranje starice

Ministarka Zorana Mihajlović ocenila je da današnji ekološki protest zbog miniranja planine Starice kod Majdanpeka predstavlja "zloupotrebu rudarstva i ekologije u političke svrhe".

Ona je navela da su miniranja na teritoriji te opštine izvršena "kako bi se sanirala stenska masa, s obzirom na to da postoji pretnja odrona zbog brojnih pukotina u stenskom masivu".
 
 
"Radovi se izvode po nalogu inspekcije i uredno su prijavljeni", navela je ministarka rudarstva i energetike i dodala da je taj resor naložio kontrolni inspekcijski nadzor kojim je "utvrđeno da se radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom i nalogom inspektora".
 
Nekoliko desetina građana je na poziv lidera Zajedno protestovalo danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, sa zahtevom da se pod hitno prekine sa miniranjem planine Starica i da donese uredba po kojoj će ta planina biti stavljena pod zaštitu.
 
Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kazao je da očekuje da se tema razaranja u okolini Majdanpeka dovede na najviši nivo i da će poslanička grupa "Moramo - Zajedno" otvoriti tu temu u skupštini.
 
"Nemamo mi ništa protiv rudarenja, mi imamo veliki problem sa tim što se ovde ne poštuju zakoni. Ne poštuju se zakoni koji se tiču imovine, koji se tiču rudarenja. Ta planina (Starica) je uzurpirana bez dozvola, a pored toga je dozvoljeno Kinezima da rade intenzivno rudarenje i da za sedam godina iscrpe rezerve na tom mestu i ostave pustoš", kazao je Zelenović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.