Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Curenje gasa može trajno da onesposobi cevovode Severnog Toka - | K-013 Portal

Curenje gasa može trajno da onesposobi cevovode Severnog Toka

severni tok, curenje gasa

Nemačke bezbednosne agencije strahuju da će sistem Severni tok postati zauvek neupotrebljiv nakon velike havarije na cevovodima u Baltičkom moru.

Pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkoj vladi, berlinski dnevnik TagesSpigl navodi da bi, ukoliko se curenja iz dve linije gasovoda Severni tok 1 brzo ne poprave, velike količine slane vode mogle da prodru u gasovodne cevi i izazovu koroziju, preneo je Rojters.

Nemačka istraga curenja iz Severnog toka, pojačane mere bezbednosti

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht je potvrdila da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta curenja gasa na sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i poručila da se situacija mora razjasniti, a odgovorni brzo identifikovati.

"Pretpostavljena sabotaža na gasovodu je dodatno podsećanje na to koliko zavisimo od kritične infrastrukture, pa i one koju imamo ispod površine mora", navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Lambreht, prenosi Rojters.

Norveška policija pojačala je mere bezbednosti oko naftnih i gasnih instalacija na svojoj teritoriji, zbog sumnje da je na sistemu gasovoda Severni tok u švedskim i danskim nacionalnim vodama izvršena sabotaža, saopštila je danas direkcija nacionalne policije ne navodeći o kojim je tačno merama reč, prenele su svetske agencije.

Ruska ambasada u Danskoj saopštila jutros da je Rusija zatražila od Kopenhagena da dostavi informacije o šteti na sistemu gasovoda Severni tok čim se okonča procena, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Švedska: Curenje gasa posledica eksplozija, moguća sabotaža

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potvrdila je da su curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 izazvana eksplozijama.

"Gas koji curi iz Severnog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posledica je detonacija, verovatno izazvanih sabotažom", napisala je ona na Tviteru u utorak, prenosi TAS S.

Ona je dodala da se "nastavlja sa prikupljanjem informacija" i da se "ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv".

Ranije su otkrivena tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u razmaku od nekoliko sati. Prvo od njih otkriveno je na Severnom toku 2 u blizini danskog ostrva Bornholm. Nakon toga, otkrivena su dva curenja u Severnom toku 1.

Danska energetska agencija izvestila je da je velika količina gasa iscurila u more.

Avionima i brodovima je naređeno da se drže najmanje pet nautičkih milja od mesta incidenta.

Švedski seizmolozi su kasnije saopštili da su u ponedeljak registrovali dve eksplozije duž trasa gasovoda, navodi TASS.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.