Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Iscurilo više od polovine gasa iz oštećeih gasovoda Severni tok - | K-013 Portal

Iscurilo više od polovine gasa iz oštećeih gasovoda Severni tok

severni tok, curenje gasa

Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Severni tok 1 i 2 isurilo je iz cevi, a procenjuje se da će preostale količine iscuriti do nedelje, izjavio je danas šef danske agencije za energetiku Kristofer Bocau, prenosi Rojters.

Curenja iz ovih cevovoda otkrivena su u ponedeljak nakon što su regisrovane eksplozije na nekoliko lokacija u danskim i švedskim vodama. Evropska unija i NATO smatraju da je uzrok tih incidenata sabotaža.

Danska policija je takođe pokrenula istragu o ovom slučajui i sarađuje sa policijskim vlastima Švedske i Nemačke, rekla je šefica policije u Kopenhagenu An Tones na brifingu za novinare.

U cevima gasovoda Severni tok 1 i 2 bilo je ukupno 778 miliona kubnih metara prirodnog gasa, što odgovara ekvivalentu godišnje emisije CO2 u Danskoj od 32 posto, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku.

Curenje gasa može trajno da onesposobi cevovode Severnog Toka

Nemačke bezbednosne agencije strahuju da će sistem Severni tok postati zauvek neupotrebljiv nakon velike havarije na cevovodima u Baltičkom moru.

Pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkoj vladi, berlinski dnevnik TagesSpigl navodi da bi, ukoliko se curenja iz dve linije gasovoda Severni tok 1 brzo ne poprave, velike količine slane vode mogle da prodru u gasovodne cevi i izazovu koroziju, preneo je Rojters.

Nemačka istraga curenja iz Severnog toka, pojačane mere bezbednosti

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht je potvrdila da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta curenja gasa na sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i poručila da se situacija mora razjasniti, a odgovorni brzo identifikovati.

"Pretpostavljena sabotaža na gasovodu je dodatno podsećanje na to koliko zavisimo od kritične infrastrukture, pa i one koju imamo ispod površine mora", navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Lambreht, prenosi Rojters.

Norveška policija pojačala je mere bezbednosti oko naftnih i gasnih instalacija na svojoj teritoriji, zbog sumnje da je na sistemu gasovoda Severni tok u švedskim i danskim nacionalnim vodama izvršena sabotaža, saopštila je danas direkcija nacionalne policije ne navodeći o kojim je tačno merama reč, prenele su svetske agencije.

Ruska ambasada u Danskoj saopštila jutros da je Rusija zatražila od Kopenhagena da dostavi informacije o šteti na sistemu gasovoda Severni tok čim se okonča procena, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Švedska: Curenje gasa posledica eksplozija, moguća sabotaža

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je služba nacionalne bezbednosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba bezbednosti voditi istragu jer, kako se navodi "moguće je da je reč o ozbiljnom zločinu koji je, bar delimično, usmeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila", preneo je Rojters.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potvrdila je da su curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 izazvana eksplozijama.

"Gas koji curi iz Severnog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posledica je detonacija, verovatno izazvanih sabotažom", napisala je ona na Tviteru u utorak, prenosi TASS.

Ona je dodala da se "nastavlja sa prikupljanjem informacija" i da se "ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv".

Ranije su otkrivena tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u razmaku od nekoliko sati. Prvo od njih otkriveno je na Severnom toku 2 u blizini danskog ostrva Bornholm. Nakon toga, otkrivena su dva curenja u Severnom toku 1.

Danska energetska agencija izvestila je da je velika količina gasa iscurila u more.

Avionima i brodovima je naređeno da se drže najmanje pet nautičkih milja od mesta incidenta.

Švedski seizmolozi su kasnije saopštili da su u ponedeljak registrovali dve eksplozije duž trasa gasovoda, navodi TASS.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS