Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Medvedev: Ukrajina da razmisli da li će koristiti granate sa osiromašenim uranijumom - | K-013 Portal

Medvedev: Ukrajina da razmisli da li će koristiti granate sa osiromašenim uranijumom

medvedev, rusija, ukrajina

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev pozvao je danas Ukrajince da razmisle o tome da li žele da otvore Pandorinu kutiju, koristeci granate sa osiromašenim uranijumom koje su im isporučili njihovi zapadni saveznici.

"Mislim da u ovom trenutku ljudi koji ostaju u državi Ukrajini razmišljaju o tome da li žele da se takvo oružje koristi. Oni su ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Oni to rade, ne obrnuto", rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima i korisnicima VKontakta, prenosi TaSS.

On je rekao da iako takva municija nije klasifikovana kao nuklearno oružje, ona ipak može da stvori nuklearni otpad.

Medvedev je ukazao na iskustvo njihove prethodne upotrebe tokom NATO invazije na Jugoslaviju 1999. godine.

"Za sada nema konačnih procena i to oružje nije zabranjeno. Ali dugoročne posledice mogu biti veoma teške, jer građani Srbije, stanovnici bivše Jugoslavije, sada beleže značajan porast kancerogenih bolesti na svojoj teritoriji", kazao je on.

Prema njegovim rečima, jezgro sa osiromašenim uranijumom u tim projektilima izuzetno dobro probija oklop tenkova.

"Ali problem je u tome što i dalje stvara nuklearni otpad, a mi nemamo informacije koje bi tačno pokazale koliko je to opasno", istakao je Medvedev.

On se zapitao zašto se zove osiromašeni uranijum i naveo da je to zbog toga što je manje radioaktivan od drugih izotopa.

"Ali je ipak radioaktivan, i dalje proizvodi radioaktivni otpad", dodao je Medvedev.

Pokušaj Kijeva da povrati Krim biće razlog da Rusije upotrebi svako oružje

Pokušaj Kijeva da povrati Krim bice razlog da Rusija upotrebi "apsolutno svako oružje", izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Ako govorimo o nekim ozbiljnim ofanzivama koje se dovode u vezu sa pokušajem ponovnog zauzimanja Krima. Apsolutno je jasno da je to razlog za korišcenje svih sredstava zaštite, uključujuci i ona predviđena osnovom doktrine nuklearnog odvracanja, kada upotreba svih vrsta oružja protiv Rusije ugrožava postojanje same države, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima.

Istakao je da je očigledno da tu postoji razlog za upotrebu bilo kog oružja.

"Apsolutno bilo kog. I nadam se da naši prijatelji preko okeana to razumeju, dodao je Medvedev, prenosi RIA Novosti.

Medvedev tvrdi da se Kijev sprema za ofanzivne operacije i dodaje da Rusija to zna i da ruski Generalštab priprema odgovor.

Ako treba ruska vojska može stići do Kijeva ili Lavova

Dmitrij Medvedev izjavio je i da se ništa ne može isključiti, a da, ako je potrebno, ruska vojska može stići do Kijeva ili Lavova, grada na zapadu Ukrajine.

"Ovde se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate ići do Lavova kako bi uništili ovu infekciju", rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima govoreći o sukobu u Ukrajini koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Medevdev je dodao da je neophodno izbaciti, kako je naveo, "sve strance u širem smislu te reči iz ruskih zemalja" i stvoriti sanitarnu zonu koja ne dozvoljavaju upotrebu oružja srednjeg i kratkog dometa, prenosi RIA Novosti.

"Neophodno je ostvariti sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Ruske Federacije. Izbaciti sve strance koji su tamo, u najširem smislu reči, napraviti sanitarnu zonu koja neće dozvoljavati upotrebu bilo koje vrste naoružanja srednjeg i kratkog dometa, odnosno 70-100 kilometara, demilitarizovati je, ako govorimo o vojnoj komponenti, rekao je Medvedev.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city