Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Naučnici otkrili: Ove zemlje su najbezbednije u slučaju nuklearnog rata - | K-013 Portal

Naučnici otkrili: Ove zemlje su najbezbednije u slučaju nuklearnog rata

nuklearni rat, najbezbednije zemlje

Naučnici sa Univerziteta Ratgers u američkoj državi Nju Džersi, uradili su studiju koja je pokazala da bi se Australija i Argentina, u slučaju hipotetičkog nuklearnog rata, najbolje izborile sa njegovim posledicama.

Časopis „Nature Food“ je objavio scenario sukoba u kojem bi se upotrebilo nuklearno oružje. Prema ocenama naučnika, atomske bombe, bačene na gradove i industrijske centre, izazvaće vatrene bure, dok će atmosfera biti zagađena zbog emisije čestica sagorevanja. Posledica će biti klimatske promene i smanjenje zaliha hrane na kopnu i u okeanima.

„Ako se više od 150 teragrama (više od 165 miliona tona) čađi ispusti u atmosferu, upotreba žitarica će se smanjiti za oko 90 odsto kroz tri do četiri godine nakon apokalipse“, predviđaju stručnjaci.

Mape koje su objavili naučnici pokazuju da će Australija i Argentina moći da sačuvaju optimalan unos hrane (broj kilokalorija po glavi stanovnika dnevno) čak i uz najveću količinu emisije čađi u atmosferu.

U članku se takođe navodi da će Novi Zeland takođe biti najmanje pogođen. Međutim, smatraju naučnici, ukoliko do takvog scenarija ipak dođe, region bi se mogao suočiti sa prilivom izbeglica iz Azije i drugih zemalja koje stradaju od nestašice hrane.

Eksperti su izračunali i posledice hipotetičkih sukoba između realnih država. Tako bi, na primer, u slučaju rata između Rusije i Sjedinjenih Država moglo da umre više od pet milijardi ljudi, dok bi se planeta suočila sa nuklearnom zimom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.