Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nemačka sve bliže tome da ograniči brzinu na auto-putevima - | K-013 Portal

Nemačka sve bliže tome da ograniči brzinu na auto-putevima

nemacka, autoputevi, brzina

Već duže vreme najavljuje se da bi Nemačka mogla da smanji dozvoljenu brzinu vozila na auto-putevima...

Nemačka Federalna agencija za životnu sredinu (UBA) pokazala je da bi Nemačka mogla da smanji ukupnu emisiju ugljen-dioksida (CO2) iz putničkih automobila manjih komercijalnih vozila za oko 6,7 miliona tona godišnje, ukoliko uvede ograničenje brzine od 120 kilometara na sat na auto-putevima, gde trenutno ne postoji ograničenje brzine.
 
Rojters prenosi da Nemačka ima za cilj da potpuno eliminiše upotrebu CO2 do 2045. a rezultati ovog istraživanja doprinose pritisku na ministarstvo saobraćaja da pojača program smanjenja CO2 u sektoru saobraćaja, za koji se smatra da je najsporije smanjivao emisije CO2.
 
Da bi se postigao cilj smanjenja staklene bašte do 2022 godine, emisije CO2 u sektoru saobraćaja ne smeju preći 138,7 miliona tona, navodi Rojters.
 
Uba će u martu objaviti da li je saobraćajni sektor ostvario taj cilj.
 
U 2021. sektor saobraćaja emitovao je oko 148 miliona tona gasa CO2, premašivši željeni broj za oko tri miliona tona, a ministarstvo saobraćaja kaže da će njihov program smanjiti emisiju za oko 13 miliona tona u narednim godinama.
 
Rojters prenosi da ekolozi kažu da program ne ide dovoljno daleko i pozivaju vladu da uvede ograničenja brzine na auto-putevima, a pojedini aktivisti koji se u znak protesta lepe na puteve u Berlinu i drugim gradovima zahtevaju isto ograničenje.
 
Nemačka vladajuća koalicija nije uspela da postigne dogovor oko ograničenja brzine, zbog protivljenja liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP).


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.