Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OPEK smanjuje proizvodnju nafte radi utucaja na rast cena - | K-013 Portal
opek plus, nafata, cena nafte

OPEK smanjuje proizvodnju nafte radi utucaja na rast cenaGrupa zemalja izvoznica nafte „OPEK plus“, koja uključuje Rusiju, odlučila je danas da saseče proizvodnju nafte i time utiče na rast cena, što je potez koji bi globalnoj ekonomiji mogao naneti još jedan udarac i povećati cene goriva na pumpama širom sveta. 

Ministri energetike zemalja proizvodjača nafte dogovorili su se danas da počev od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što je više od očekivanog. Članice kartela sastali su se u svom sedištu u Beču prvi put uživo od izbijanja kovid-19 pandemije 2020. godine.  

„OPEK plus“ je saopštio da je odluka zasnovana na „nesigurnosti koja okružuje predviđanja na planu globalne ekonomije i tržišta nafte“.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao je na proklamovanu ulogu naftaškog kartela kao čuvara stabilnih energetskih tržišta i izjavio novinarima u Beču: „Ostajemo snaga za umeravanje, da donesemo stabilnost“.  

Uticaj smanjivanja proizvodnje na cene nafte – a time i na cene benzina koji se pravi od sirove nafte – ipak će biti u neku ruku ograničen, jer članice „OPEK-a plus“ ionako ne mogu da ispune sopstvene kvote.  

Odluka o smanjenju može pomoći Rusiji, članici te alijanse, da prebrodi sve izvesniju evropsku zabranu najvećeg dela uvoza njene nafte. Ta odluka je doneta usred energetske krize koju je stvorila Rusija smanjenjem isporuka prirodnog gasa Evropi, što njeni lideri nazivaju odmazdom Moskve zbog podrške Ukrajini – meti ruske invazije – i uvođenja sankcija Rusiji. 

Cene nafte, a samim tim cena benzina na pumpama, osetljivo je političko pitanje i u SAD uoči predstojećih delimičnih poslaničkih izbora.  

„Predsednik (SAD, Džozef Bajden) razočaran je kratkovidom odlukom ‘OPEK plus’ da smanji proizvodne kvote dok se globalna ekonomija bori sa neprekidnim negativnim posledicama Putinove invazije na Ukrajinu“, saopšteno je večeras iz Bele kuće. 

Kako se dodaje, „ta odluka će imati vrlo negativne posledice po zemlje sa nižim i srednjim prihodima, koje se već muče sa skupljim cenama energenata“, a Bajdenova administracija radiće sa Kongresom SAD na dodatnim merama za smanjenje kontrole OPEK-a nad cenama energenata.  

Visoka inflacija predstavlja veliku brigu za Bajdena i smanjuje šanse Demokratske partije SAD za uspeh na „midterms“ izborima u novembru. 

Snabdevanje naftom moglo bi se dodatno smanjiti u narednim mesecima sa stupanjem najavljene evropske zabrane gotovo celokupnog uvoza nafte iz Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.