Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravili lekcije iz istorije - | K-013 Portal

Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravili lekcije iz istorije

putin, aušvic, nacisti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije. Putin je ukazao da zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija i kao dokaz za to naveo zločine nad civilima i etnička čišćenja koja sprovode neonacisti u Ukrajini.

"Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici, naveo je Putin u telegramu koji je adresirao na organizatore i učesnike događaja posvećenih obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjice od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic.

Putin je podsetio da je tada, 1945. godine, varvarske planove nacista prekinuo, pre svega, sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja, preneo je Sputnjik.

Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata - Jevrejima i pripadnicima drugih nacionalnosti koji su streljani, mučeni i umrli od gladi i bolesti.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije.

Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika.

Gotovo 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u Aušvicu od 1941. do 1945. godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.