Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Švajcarska vratila Srbiju na crvenu listu - | K-013 Portal
svajcarska, crvena lista

Švajcarska vratila Srbiju na crvenu listuŠvajcarska vraća Srbiju na crvenu listu, spisak zemalja za koje je obavezan desedodnevni karantin po povratku u tu državu. Savezna zdravstvena agencija (BAG) objavila je na svom sajtu novu listu koja će se primenjivati od 14. decembra.

Sa liste je izbačena Češka, ali zato je na spisak država i regiona sa višim rizikom zaraze uneta Srbija.

Iz našeg regiona dodate su još Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Mađarska.

Od 14. decembra, svi koji se u Švajcarsku budu vratili iz zemalja sa liste rizičnih regiona i zemalja moraju u desetodnevn karantin.

"Po ulasku u Švajcarsku odmah se uputite u vaš dom, ili neki drugi adekvatni smeštaj. Na putu do tamo važi obaveza držanja distance od 1,5 metara prema drugim osobama. Prijavite se u roku od dva dana nadležnim kantonalnim vlastima. Sledite njihova uputstva“, navodi se u objašnjenju BAG.

Tokom desetodnevnog karantina ne sme se napuštati kuća, a ko prekrši meru izolacije biće kažnjen po Epidemiološkom zakonu sa novčanom kaznom do 10.000 švajcarskih franaka.

Unošenjem Srbije na spisak rizičnih regiona i zemalja BAG je jasno uputio poruku građanima poreklom iz Srbije da u narednom periodu ne putuju u otadžbinu.

Na drugoj strani Švajcarska se sprema da otvori svoja skijališta, što je izazvalo brojne kritike i čuđenje ne samo unutar Švajcarske, već i susednih zemalja.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.