Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svetska banka upozorila: Globalna ekonomija u opasnosti od recesije - | K-013 Portal

Svetska banka upozorila: Globalna ekonomija u opasnosti od recesije

svetska banka, recesija

Svetska ekonomija bi mogla da se, vođena sporijim ekonomskim rastom u SAD, Evropi i Kini, opasno približi recesiji, upozorila je Svetska banka u svom godišnjem izveštaju.

Svetska banka je prepolovila svoju prognozu globalnog rasta na 1,7 odsto sa prethodne prognoze od tri odsto.
 
Ukoliko se ta prognoza ispostavi tačnom, bio bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine.
 
Iako bi SAD ove godine mogle da izbegnu recesiju, Svetska banka predviđa da će američka ekonomija ostvariti rast od 0,5 odsto i da će slab rast na globalnom novou verovatno predstavljati još jednu prepreku za američke kompanije i
potrošače, pored visokih cena i većih kamata.
 
Na SAD bi takođe mogli da utiču poremećaji u lancu snabdevanja ako nastavi da raste broj novih infekcija korona virusom ili se rat u Ukrajini pogorša.
 
Evropa, koja je dugo bila veliki izvoznik u Kinu, će verovatno osetiti slabljenje kineske ekonomije.
 
U saopštenju Svetske banke se navodi da će rastuće kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput SAD i država u Evropi privući investicioni kapital iz siromašnijih zemalja koji bi mogao da utiče na domaće investicije.
 
Istovremeno će te visoke kamatne stope usporiti rast u razvijenim država tokom perida visokih cena zbog ruske invazije na Ukrajinu.
 
Uticaj globalnog pada posebno bi uticao na siromašnije države u oblastima kao što je Saharska Afrika, gde Svetska banka predvidja da će prihod po glavi stanovnika porasti za samo 1,2 odsto u 2023. i 2024. godini.
 
To bi bio tako mali rast da bi stope siromaštva mogle da porastu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.