Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website (VIDEO) Istorijski let: Prva Indijanka i Ruskinja zajedno na misiji SpaceX i NASA - | K-013 Portal
space x, medjunarodna stanica mir

(VIDEO) Istorijski let: Prva Indijanka i Ruskinja zajedno na misiji SpaceX i NASASpaceX i NASA lansirali su kapsulu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, a u njoj su, između ostalih i prva Indijanka koja će otputovati u svemir, ali i prva Ruskinja koja će se priključiti misiji.

U misiji su tri astronauta i jedan kosmanaut, a svi potiču iz različitih delova sveta i sve to u trenutku kada se planeta suočava sa sve većim geopolitičkim tenzijama, piše CNN.

Četvoro članova posade su astronauti Nikol Man i Džoš Kasada iz NASA-e, astronaut Koići Vakata iz JAXA (japanska agencija za istraživanje svemira) i kosmonautkinja Ana Kikina iz Roskomosa.
 
Poletanje misije Crew-5 iz Kenedi svemirskog centra na Floridi direktno je prenošeno na sajtu NASA.
 
Misija je šesta po redu zajednička akcija NASA i SpaceX-a, privatne svemirske kompanije, na MSS.
 
Let rakete Spejs-eks sa ovom posadom bio je odložen zbog uragana Ijan, koji je prošle sedmice zahvatio Floridu, ubivši na njoj 75 ljudi i pričinivši veliku materijalnu štetu. 

 
"Nadam se da ćemo ovim poletanjem razvedriti nebesa nad Floridom za svakoga", rekao je japanski astronaut Koići Vakata, kojem je ovo peti put da ide u kosmos.
 
Ovaj let u svemir predstavlja istorijski trenutak, pošto je Man postala ne samo prva Indijanka poreklom koja je otputovala u svemir, već je i glavnokomandujuća na ovoj misiji. Time je postala i prva žena koja ima tu ulogu u misiji SpaceX-a.
 
Istoriju piše i Kinina, prva državljanka Rusije koja će se pridružiti misiji SpaceX-a, u okviru dogovora NASA-e i Roskosmosa iz jula ove godine. Njeno učešće na letu je najnoviji dokaz, da se bez obzira na rastuće tenzije oko ruske invazije na Ukrajinu, nastavlja decenijama dugo partnerstvo SAD i Rusije u svemiru.
 
Crew-5 kapsula je sada u orbiti i na putu ka MSS, koja je na 322 kilometra iznad Zemljine površine.
Misija Spejsa-eks trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu 29 sati posle poletanja.
 
Ona će tamo zameniti američko italijansku posadu, koja na stanici boravi od aprila. Sledeća zamena posade na stanici očekuje se u proleće 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.