Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Asteroid koji je zbrisao dinosauruse izazvao cunami visok 1,6 kilometara - | K-013 Portal
asteroid, dinosaurusi, cunami

Asteroid koji je zbrisao dinosauruse izazvao cunami visok 1,6 kilometaraOgroman broj živih bića nestao je sa lica Zemlje nakon što je našu planetu pogodio asteroid tokom perioda krede pre otprilike 60 miliona godina.

Asteroid je u Zemlju udario nedaleko od današnjeg poluostrva Jukatan, a naučnici su otkrili da su mnoga bića u to doba stradala od udara cunamija strahovitih razmera, koji je uništio i deo američkog priobalja.

asteroid, dinosaurusi, cunami

Naučnici su otkrili ogromne talasaste formacije ispod površine tla u središnjoj Luizijani, što sugeriše da je asteroid pri udaru pokrenuo i ogroman cunami.

Prema najnovijim istraživanjima, taj cunami bio je visine 1,6 kilometara.

Naučnici su došli do tog otkrića analizom podzemnog sloja tla na dubini od oko 1.500 kilometara, gde su pronašli dobro očuvane i fosilizovane talasaste formacije tla s razmacima i do 800 metara.

Prema rečima geofizičara Gerija Kinslenda, orijentacija tih mega talasastih struktura podudara se s teorijom udara od kog je nastao krater pored poluostrva Jukatan.

- Voda je bila toliko duboka da kad je jednom cunami prošao, obični olujni talasi nisu mogli da poremete ono što se nalazilo tamo dole - rekao je Kinslend.

(Sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.