Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dva astronomska fenomena ove godine vidljiva u Srbiji - | K-013 Portal
astronomija, astronomski fenomen, mesec, srbija

Dva astronomska fenomena ove godine vidljiva u SrbijiOve godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom - pomračenje i takozvani Supermesec, rekao je astronom i saradnik Matemtičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðošović.

On je kazao da je u toku faza punog Meseca i da se ta pojava može videti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mesecu dva puta dođe do tog fenomena.

Ðošović je za RTS-u rekao da Mesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tela biti najbliža ove godine i tada će Mesec takođe biti i pun.

"Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove Supermesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte", istakao je Ðošović.

On je napomenuo da postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja Meseca česta i dodao kako su pomračenja Sunca zapravo češća.

Objasnio je da tako izgleda, jer se pomračenja Sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Meseca.

"Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja", rekao je Ðošović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.