Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Misteriozno pleme – devojkama dozvoljeno da imaju nekoliko ljubavnika pre udaje - | K-013 Portal
pleme tuarezi

Misteriozno pleme – devojkama dozvoljeno da imaju nekoliko ljubavnika pre udajeTuarezi su jedan od najmisterioznijih naroda Afrike. Širom Sahare živi ih oko dva miliona, a pre svega su poznati po svojoj plavoj odeći i lutanju po pustinji.

Njihov način života vrlo je neobičan, naročito kad su u pitanju žene i njihova sloboda.

Možda je njihova glavna razlika od ostatka sveta tradicija matrijarhata. Samo ovde je devojkama dozvoljeno da imaju nekoliko ljubavnika pre udaje, a muškarci, nakon što postanu punoletni, moraju nositi veo preko lica.

Tuarezi su dio berberskih naroda i uglavnom su muslimanske veroispovjesti, ali se njihovi običaji u velikoj mjeri kose sa životom i verom ostalih muslimana. Kod Tuarega je veoma bitno i mora se poštovati pravilo privatnosti. Ženu može da poseti svako veče drugi partner, ukoliko dolazi u njen šator po mraku i napušta ga pre svitanja. U svojim šatorima žene su gospodarice.

Muškarci se udvaraju ženama tako što im pišu pesme na komadu drveta i poklanjaju im ih, pa one biraju onog čiji ih stihovi najviše dirnu u srce.

Razvodi su popularni i o njima uglavnom odlučuju žene. U tim slučajevima one najčešće zadržavaju šator, životinje i decu, a muškarac se vraća u roditeljski dom. Popularni su i predbračni ugovori kojima se vrši podela imovine u slučaju razvoda. Porodica razvedene žene pravi zabavu u čast njenog razvoda i time ostalim muškarcima daje do znanja da je ona ponovo slobodna.

Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jeste činjenica da muškarac, ukoliko nije njen seksualni partner, ne može da jede pred njom.

Žene ovog naroda ne prekrivaju lice, ali zato to čine muškarci, zbog čega ih nazivaju plavim muškarcima Sahare. Taj naziv potiče od njihove velike ljubavi prema indigo boji kojom je obojena njihova odeća.

Muškarci Tuarezi nose plave turbane i pokrivaju lice delimično radi zaštite od sunca, ali i kao deo tradicije skrivanja emocija. Muškarci Tuarezi počinju da nose veo sa 25 godina. Ovaj plavi veo skriva celo lice, osim očiju.

Skoro nikada se ne uklanja, čak ni pred članovima porodice. Veruje se da su muškarci počeli da nose veo kako bi zaštitili svoje lice od peska Sahare, ali je pre svega on simbol muškog identiteta. Takođe se smatra da štiti nosioca od zlih duhova. Osim toga, smatra se atraktivnim ukrasom i može se nositi u različitim stilovima. Veo za lice nosi se različito u različitim društvenim situacijama. Najviše se nosi da izrazi poštovanje u prisustvu poglavara, starijih osoba i u tazbini, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.