Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muško ime vrlo moćnog značenja: Deca koja ga nose smatraju se darom od boga - | K-013 Portal
musko ime, dejan

Muško ime vrlo moćnog značenja: Deca koja ga nose smatraju se darom od bogaMuško ime Dejan jedno vreme bilo je izuzetno popularno na našim prostorima, pa je predalo popularnost imenima koja su diktirali noviji trendovi. Ali, i pored toga, ovo ime se lagano i sigurno vraća među najčešće odabrana imena za mušku decu.

Smatra se da ovo ime potiče od davnih vremena i da se u starim spisima o vladarima sa naših prostora prvi put pojavljuje još u XIV veku.

U današnje vreme, roditelji ime Dejan rado biraju za svoje muške naslednike, ali ga ima i u ženskom obliku kao Dejana, što je takođe čest izbor roditelja za žensku decu.

Prema jednoj od teorija koje se vezuju za ime Dejan, reč je o starom imenu južnoslovenskog porekla, jer mu je u osnovi staroslovenska reč „des“ – „nešto što bi trebalo da se desi, dogodi“. Prema drugoj teoriji, ime Dejan ima latinsko poreklo od reči „deus, dea“, što znači „bog, boginja“, te se ovo ime smatra kao božansko, a dete koje ponese ovo ime smatralo se darom od Boga.

Bukvalni prevod imena Dejan sa staroslovenskog jezika je „dejati ili delati“, što ukazuje na nekog ko radi ili dela, a prema ovoj teoriji može se uzeti u obzir i činjenica da ovo ime predstavlja skraćenicu od Desislav ili pak Desimir, pa se onda u slobodnom prevodu može reći da je označava nešto ili nekog koji se „dešava“ i nešto što će se desiti. Takođe, u staroslovenskom jeziku, reč Dejan je označavala i sreću, radost, pa bi ovo ime moglo simbolizovati i nekog ko „donosi sreću“, „nekog ko je pravi srećnik“.

Zanimljivo je još da je u dalekoj Australiji ime Dejan početkom 2000. godine spadalo u red najpopularnijih muških imena, kao i to da se, iako na našim prostorim označava mušku osobu, ime Dejan u Francuskoj češće daje ženskoj deci i piše se „Deja“ (čita se Deža) i znači „pre, ranije“, piše Telegraf Ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.