Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nauka otkriva: Ko je mudriji – žene ili muškarci - | K-013 Portal
zene, muskarci, nauka

Nauka otkriva: Ko je mudriji – žene ili muškarciMudrost je sposobnost korišćenja svog znanja i iskustva u životu i povezana je sa nepristrasnim rasuđivanjem, racionalnim razmišljanjem i saosećanjem. Dakle, da li je mudro raspravljati o tome da li su muškarci ili žene bolji u tome?!

Dok neke studije ukazuju da bi mudrost trebalo da bude „androgina“ kako bi se izbegla rodna pristrasnost, nova studija je otkrila da pol može uticati na to koliko smo mudri. Tim naučnika sa univerziteta u Kaliforniji i Koloradu odlučio je da otkrije da li postoje razlike u relativnoj snazi u različitima aspektima mudrosti muškaraca i žena.

Studija je ispitivala uticaj pola na odnos mudrosti i određenih konstrukata, uključujući depresiju, usamljenost, blagostanje, optimizam i otpornost. Pored toga, korišćene su dve skale: trodimenzionalna skala mudrosti (3D-VS) i skala mudrosti San Dijega (SD-VISE).

Žene su postigle veći rezultat na prvoj skali, ali nisu uspele da nadmaše muškarce u drugoj. U istraživanju je učestvovalo ukupno 659 osoba starosti od 27 do 103 godine.

Prva skala ima tri podskale koje obuhvataju kognitivnu, refleksivnu i afektivnu (saosećajnu) dimenziju mudrosti, dok SD-VISE ima šest podskala: socijalno savetovanje, odlučnost, emocionalna regulacija, samorefleksija (ranije nazvana uvid), prihvatanje različitih perspektiva i prosocijalno ponašanje.

Čini se da su žene bolje kada su u pitanju domeni saosećanja i samorefleksije, dok su muškarci bolje rezultate postigli u domenima povezanim sa kognitivnim funkcijama i emocionalnom regulacijom.

„Žene i muškarci imaju različite relativne snage u mudrosti, verovatno vođene sociokulturnim i biološkim faktorima“, objasnio je naučni tim časopisu u „Frontiers in Psychology“.

Međutim, ne treba žuriti sa zaključcima ili, još gore, sa stereotipima. Biće mnogo mudrije naučiti da izbalansiramo stvari i da međusobno dopunjujemo snage jedni drugih!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.