Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nemačka želi da zaštiti perecu - | K-013 Portal
nemacka, pereca

Nemačka želi da zaštiti perecuNemačka vlada razmatra status nematerijalnog dobra pod zaštitom Uneska za perecu, tradicionalnu vrstu pečenog hleba koji se obično oblikuje u čvor.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir podržao je prijavu pekarskog udruženja Baden-Virtemberg da pekarska pereca dobije status nematerijalne kulturne baštine od strane Uneska, javila je novinska agencija dpa.
 
 
Pereca je od 12. veka bila u upotrebi kao amblem pekara i nekadašnjih njihovih esnafa u oblastima južne Nemačke.
 
Prva tačka diskusije na putu ka statusu baštine je pitanje šta čini pravu perecu.
 
Dok Vurttembergische varijanta ima veći sadržaj masti i tanje, hrskavije krakove, bavarska pereca se takođe ne otvara na dnu, što joj omogućava da se otvori tokom procesa pečenja na rustikalniji način.
 
Ozdemir, koji se u četvrtak vratio u svoj rodni grad Bad Urah u podnožju Švapskih Alpa u Baden Virtembergu, rekao je da "Bavarci misle da je njihova pereca najbolja, a mi znamo da je naša najbolja".
 
Međutim, on je pozvao na "inicijativu više zemalja", koja bi dala status nasleđa varijacijama pereca ne samo u Nemačkoj, već i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj.
 
Zajednička inicijativa dobila je podršku bavarske ministarke poljoprivrede Mihaele Kaniber.
 
Svi entuzijasti pereca biće srećni da vide svoj zanat kao kulturnu baštinu, ali će "ostati stvar ukusa koja je pereca zaista najbolja".
 
Nemačko pečenje hleba i piva već su uvršteni u Uneskov inventar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.