Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novčanica od 20 dolara prodaje se za 57.000 - | K-013 Portal
novcanica 20 dolara

Novčanica od 20 dolara prodaje se za 57.000Zbog greške u štampanju, retka novčanica od 20 američkih dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno prodaje aukcijska kuća "Heritage auctions", a poslednja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verovatno slučajno zalepila između nekoliko faza štampanja.

U aukcijskoj kući objašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice odštampan serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu.

Američke dolarske novčanice štampaju se u tri faze: najpre se ištampa naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se štampaju serijski broj i sigurnosni žig "Treasury seal".

U "Heritage auctions" kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Lenard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Dodaje da je novčanica s nalepnicom "Del Monte" nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara.

Prema podacima "Heritage auctions", prvi se put pojavila 2003. godine kada ju je student sa fakulteta u Ohaju ponudio na prodaju na Ibeju. Za nju je postigao cenu od 10.000 američkih dolara. Tada je rekao da se nemalo iznenadio kada mu je bankomat "izbacio" novčanicu od 20 dolara s nalepnicom kompanije ekvadorskog proizvođača banana "Del Monte".

Odlično očuvanu novčanicu je na prodaju 2006. ponovno ponudila firma "Heritage Auctions", a na kraju nadmetanja postigla je cenu veću od 25.000 američkih dolara.

(Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.