Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Oboreno nekoliko rekorda u osvajanju Mont Everesta - | K-013 Portal
rekord u osvajanju mont everesta

Oboreno nekoliko rekorda u osvajanju Mont EverestaPenzionisani advokat iz Čikaga postao je najstariji Amerikanac koji se uspešno popeo na Mont Everest, a žena iz Hongkonga najbrža planinarka na svetu.

Oboje su se danas vratili sa uspešne misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Cang Jin-hung (45) uspela je da se iz bazanog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postala najbrža penjačica na svetu.

Artur Mjuir (75) krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svetu prošlog meseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk (67).Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodič Šerpas Lakpa Gelu, koji je uspeo da se popne za samo 10 sati i 56 minuta.

Na Mont Everest, sa nepalske strane, uspeo je da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slep i prvi je Azijac i treći u svetu sa takvim hendikepom koji uspeo da ostvari ovakav podvig.

Prvi slepi čovek koji je uspeo da se popne na Everest bio je Amerikanac Erik Vihenmajer koji sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio "krov sveta" 2001. godine.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.