Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ova pitanja bila su na testu trogodišnje članice Mense: Možete li ih vi rešiti? - | K-013 Portal
pitanja, mensa

Ova pitanja bila su na testu trogodišnje članice Mense: Možete li ih vi rešiti?Prošle godine Mensa je dobila svoju najmlađu članicu ikad, dvogodišnju Kaše Kuest koja je titulu ‘najmlađe’ preuzela od Dajal Kaur koja je u klub najpametnijih primljena u trećoj godini života.

Da bi sa samo dve i tri godine ušle u taj probrani krug, Kashe i Dayaal morale su da dobiju i odobrenje službenog psihologa Mense Lin Kendal, inače autorke knjige Briljantni IQ: Dar ili izazov. Ona je nedavno na upit portala Birmingham Live pristala da sa svima podeli neka od pitanja iz testa koji je za pristup Mensi rešavala trogodišnja Dajal.

1. pitanje

Saberite tri od dole navedenih brojeva da biste dobili 60. Koliko različitih kombinacija postoji?

2 3 5 10 15 20 25 50

2. pitanje

pitanja, mensa
Foto: Mensa (Printscreen)

Koje bi slovo trebalo da bude na mestu upitnika?

3. pitanje

Koji broj nedostaje sledećem nizu?

4 9 16 25? 49 64 81

4. pitanje

Zamislite da koristite obični kalkulator i pritiskate matematičke znakove redom, zamjenjujući svaki upitnik jednim matematičkim znakom. Znakovi za oduzimanje, sabiranje, množenje i deljenje mogu se koristiti samo jednom. Koji je najveći broj koji možete dobiti?

6? 2? 2? 4? 2 =

5. pitanje

pitanja, mensa
Foto: Mensa (Printscreen)

Ispišite ovaj kvadrat slovima MENSA. Kad završite, nijedan red, kolona ni dijagonalna crta bilo koje dužine neće sadržati isto slovo više puta. Koje bi slovo trebalo da zameni upitnik?

Odgovori

1. Četiri.

2. V. U svakom redu abecedni položaj prvog slova plus abecedni položaj drugog slova daje abecedni položaj trećeg slova.

3. 36.

4. 18.

5. M

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.