Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ove smajlije šaljemo svakodnevno, a ni ne slutimo šta zapravo znače - | K-013 Portal
smajli, sta znaci smajli

Ove smajlije šaljemo svakodnevno, a ni ne slutimo šta zapravo značeMnogi greše

„Smajliji“ odnosno stikeri koje nudi svaki servis za razmenu poruka su odličan način da brzo odgovorimo na poruke, pokažemo svoje emocije i dopunimo kontekst onoga što želimo da kažemo. Uprkos tome što su emodžiji univerzalni jezik, iza njih se često kriju višestruka značenja, pa dolazi do nesporazuma o tome kako ih treba tumačiti.

„Tekst Eniver“ je anketirao 1.000 Britanaca o njihovim navikama u komunikaciji i preko četiri petine ljudi priznalo je da dopisivanje ne može da zamisli bez stikera. Najviše korišćeni emodžiji su bili lice sa suzama radosnicama, poznato i kao lice koje se smeje. Drugi po redu je smajli koji „roni suze“, koji se najčešće koristiko tokom prethodnih par godina kada je vladala pandemija i na trećem mestu po popularnosti našao se stiker sa osmehom i nasmejanim očima. Ništa manje ne zaostaje ni stiker srca, koji izražava ljubav, zahvalnost i simpatije.

Ipak, šest od deset Britanaca emodži sa blago nasmejanim licem koristi totalno pogrešno! Ovaj emodži ima za cilj da naglasi pasivno-agresivnu poruku ili nešto ironično, pri čemu pošiljalac želi da saopšti da nešto nije u redu, ali neverovatnih 60 odsto je to opisalo kao „srećni“ emodži – što nije sasvim tačno. Još 23% smatra da je cilj emodžija da prenese osmeh, a samo 1,5% ispitanika je tačno identifikovalo da se emodži koristi uglavnom za prenošenje sarkazma.

Naopaki smajlić
Ovaj zabavni emodži ima za cilj da prenese sarkazam, ironiju i humor. Može predstavljati nespretnost ili frustraciju, gde bi neko mogao da ga koristi umesto da kuca „pa dobro“ ili „to je dosadno“. Glavni odgovor za ovaj emodži je da predstavlja nešto srećno, što nije tačno.

Osoba sa rukom ispruženom pored lica
Većina Britanaca koristi ove emotikone da bi rekli „zdravo“, odnosno da bi se javili osobi koja se uključuje u razgovor ili da upute na neodređenost teme o kojoj se govori. Istina je da ovaj stiker predstavlja osobu na pultu za informacije koja treba da pomogne pojedincima da dođu do odgovora na svoja pitanja.

Lice kojem para izlazi iz nosa
Većina ispitanika odmah je utvrdila da se radi o izražavanju besa, ogorčenosti ili frustracije, međutim, ima i onih koji kada vide ovaj stiker misle da je reč o osobi koja kija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.