Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ovih 10 osobina deca nasleđuju od očeva - | K-013 Portal
deca nasledjuju od oceva, osobine, deca

Ovih 10 osobina deca nasleđuju od očevaČesto se desi da ljudi kada upoznaju decu svojih prijatelja odmah izgovore: “Ista mama!“ ili “Isti tata!“. Karakterne osobine i fizički izgled deca nasleđuju od oba roditelja, ali isto važi i za bolesti i različite zdravstvene rizike.

Pročitajte zanimljiv spisak osobina koje deca češće nasleđuju od tate:

1. Boja očiju
Dokazano je da oba roditelja utiču na boju oka, ali u većini slučajeva očevi geni su uticajniji. Međutim, i geni koji uzrokuju tamnu boju oka su dominantniji od gena koji su odgovorni za svetlije oči, tako da ako otac ima tamniju boju oka, onda će dete imati tamne oči.

2. Problemi sa srcem
Postoji gen koji se uvek prenosi sa oca na sina. Taj deo DNK može povećati rizik od srčanog udara do 50%! Dakle, ako vaš otac ima probleme sa srcem, dobro je da više pažnje posvetite preventivnim pregledima.

deca nasledjuju od oceva, osobine, deca

3. Usne
Punije usne se obično nasleđuju od tate. Iako ovo nije nikakav zdravstveni problem, naprotiv, zanimljivo je znati ovakvu informaciju.

4. Visina
Oba roditelja su važna za nasleđivanje ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu očev gen ima uticaj da dete bude više za nekoliko santimetara.

5. Kosa
Otkriveno je da tatini geni imaju značajan uticaj na strukturu i boju kose. To se posebno ističe ako tata ima tamnu kosu, piše Miss7.

6. Problemi sa mentalnim zdravljem
Dokazano je da se mentalni poremećaji nasleđuju. Međutim, šanse da dete nasledi duševni poremećaj od oca povećava se povećanjem starosti oca.

Ako je muškarac postao otac u poznijim godinama i pati od mentalnih poremećaja kao što je šizofrenija, svakako je njegov DNK mutirao tokom godina i kao rezultat toga, spermatozoidi nose mutirani DNK, a samim tim sve probleme mentalnog zdravlja.

Međutim, majke ne mogu preneti detetu bolest koju su kasnije stekle u životu.

Kod žena koje kasnije postanu majke veće su šanse da će se roditi dete sa autizmom ili drugom genetskom bolesti.

7. Smisao za humor
Roditelji koji imaju smisao za humor obično odgajaju decu koja će ih kasnije nadmašiti u tome. Smisao za humor dolazi uz visoku inteligenciju što omogućava osobi da svaku situaciju iskoristi za dobru šalu.

Koliko se zna, to je osobina koja se češće nasleđuje od oca.

8. Problemi sa zubima
Zubi i usta imaju veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unapred znate kakva bi mogla biti situacija.

Poruka svim očevima: ako imate loše zube, naučite dete da redovno pere zubeiće od najranijeg uzrasta! Deca nasleđuju zube svojih očeva, jer su muški geni dominantniji od ženskih, kada je reč o zubima.

9. Neplodnost
Časopis „The Journal of Human Reproduction“ otkrio je da muškarci koji su začeti s vantelesnom oplodnjom mogu imati manji broj spermatozioda u poređenju sa muškarcima koji su začeti prirodnim putem.

10. Pol
Samo otac može uticati na pol deteta. Žene imaju XX hromozome, a muškarci su nosioci XY hromozoma. U zavisnosti od toga da li je spermatozoid nosilac hromozoma X ili Y, dete može biti muško ili žensko.

Hromozom koji dominira očevom spermom stvara kombinaciju hromozoma koji određuju pol deteta.

(Krstarica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.