Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Posada „Spejs Eksa” stigla iz svemira na putovanju bez ijednog astronauta - | K-013 Portal
posada spacex

Posada „Spejs Eksa” stigla iz svemira na putovanju bez ijednog astronautaPrvih četvoro svemirskih turista Spejs Eksa vratili su se sinoć na Zemlju posle tri dana provedenih u svemiru, uspešno završivši prvu misiju kruženja oko planete bez profesionalnih astronauta.

Kapsula Dragon spustila se sinoć u Atlantski okean kod obala Floride. Prerbrzo spuštanje sprečeno je zahvaljujući termičkom štitu kapsule koju su zatim ukočila četiri ogromna padobrana.

Sletanje je obavljeno u predviđeno vreme oko jedan sat, po srednjoevropskom vremenu (19h na istočnoj američkoj obali), prema video prenosu firme Spejseks, milijardera Ilona Maska.

"Ovo je bilo fantastično putovanje za nas i ovo je tek početak", rekao je ubrzo posle sletanja komandant leta, milijarder Džared Ajzakmen.

Brod Spejseksa je zatim pokupio kapsulu iz koje je četvoro putnika izašlo sa širokim osmesima.

Posle toga treba helikopterom da se prebace do Kenedi svemirskog centra odakle su poleteli u sredu uveče i gde ih čekaju porodice.

Ilon Mask je u tviter poruci napisao: "Čestitke Inspirejšn for (Inspiration4)", koristeći zvaničan naziv misije.

Četvoro Amerikanaca putovalo je dalje od Međunarodne svemirske stanice do visine 590 kilometara. Oni su brzinom od oko 28.000 kilometara na sat svakog dana 15 puta obišli Zemlju.

Objavljeni cilj misije je da se napravi preokret u demokratizaciji svemira dokazujući da je kosmos dostupan takođe za posade koje nisu obučavane godinama, kao što su astronauti.

Šef misije "Inspiration4" Tod Erikson rekao je juče novinarima da dolazi druga svemirska era i da će putovanja u svemir postati dostupnija običnim ljudima.

Milijarder Džared Ajzakmen, 38-godišnji šef firme za finansijske usluge, platio je desetine miliona dolara Spejseksu, a tačna cena nije otkrivena.

On je ponudio tri mesta na letelici nepoznatim ljudima među kojima je bila 29-godišnja medicinska pomoćnica Hejli Arseno.

Na letu su još bili i 51-ogodišnja profesorka Šon Proktor i 42-ogodišnji Kris Sembroski, inženjer i bivši pripadnik američkih vazdušnih snaga.

Pre putovanja njihova obuka je trajala manje od šest meseci. Let je bio potpuno automatizovan, ali su oni obučeni da mogu da preuzmu kontrolu ako bi bilo potrebno.

Jednom u svemiru oni su sakupljali podatke kao što su srčani ritam, visina kiseonika u krvi, kognitivne sposobnosti što će dozvoliti da se bolje razume uticaj svemirskog okruženja na početnike.

Oni su takođe mogli da vide kosmos iz svoda za posmatranje postavljenog na letelici Dragon, da razgovaraju sa glumcem Tomom Kruzom iz svemira, jedu picu i da uživaju u bestežinskom stanju uz muziku.

Samo se jedan manji problem pojavio tokom leta sa sistemom toaleta, ali je rešenje brzo nađeno, rekao je Erikson.

Misija je takođe bila namenjena za prikupljanje sredstava za dečju bolnicu u Sent Džudu i Memfisu u državi Tenesi gde radi Hejli Arseno koja je tu i lečena od raka kao dete.

Na letelici su i razni predmeti koji treba da budu stavljeni na aukciju, a prihodi su namenjeni bolnici. Oko 160 miliona dolara je prikupljeno do sada, od toga 100 miliona dao je Džared Ajzakmen.

Reciklirana raketa Falkon poletela je sa istog Kenedi svemirskog centra koju je kompanija Spejseks koristila za tri prethodna leta sa astronautima za Nasu.

Ajzakmen je treći milijarder koji je krenuo u svemir ovog leta, posle kratkih svemirskih letova Ričarda Brensona u julu iz Virdžin Galaktika i Džefa Bezosa, iz kompanije Blu Oridžin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.