Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tajne koje aviokompanije kriju od nas - | K-013 Portal
aviokompanije, pravila u avionu

Tajne koje aviokompanije kriju od nasSvaka struka ima svoje tajne pa tako ni ona u vezi s održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole da pričaju i više nego što je potrebno pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih ispovesti i tajni!

Ne otklanjaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti da avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je da se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne uti ču na bezbednost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme zbog odgađanja letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu 

Pre leta, pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom pa, ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktikuju sve avionske kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Ustaljeno je mišljenje da je zabrana pušenja na letu povezana sa bezbednosnim pitanjima, ali to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog, zapravo, ekonomske naravi, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duvanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo, ugasite telefone 

Ne, ako telefon ostavite uključen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala pa piloti mogu ostati uskraćeni za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenim (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan!

Najbolje vreme za kupovinu karata

Veruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cenu, a to i nije skroz tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete da sednete do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite za histerisanje i bezobrazluk, ostaćete tamo gde jeste. Ista je stvar i s hranom i svime ostalim.

Katanac neće zaštititi kofer 

Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje prtljaga.

(Krstarica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.