Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Švajcarskoj se gradi najviša drvena stambena zgrada na svetu - | K-013 Portal
svajcarska, drvena zgrada

U Švajcarskoj se gradi najviša drvena stambena zgrada na svetuŠvajcarska će izgraditi najvišu drvenu stambenu zgradu na svetu kako bi dokazala da se drvo može koristiti kao održiva alternativa betonu i čeliku u visokim zgradama.

Projekat "Rocket & Tigerli" će se sastojati od četiri zgrade, uključujući i onu visoku 100 metara u švajcarskom gradu Vintertur u blizini Ciriha.

Fasada će biti obložena tamnocrvenom i žutom terakotom u kombinaciji sa prašnjavo-zelenim detaljima, u skladu sa crvenim krovovima i žutim ciglama starijih zgrada u okruženju.

"To je veliki projekat koji će imati značajan uticaj na zajednicu, u društvenom i estetskom smislu", rekao je Kristijan Almark, partner i direktor dizajna u SHL-u.

U četiri zgrade biće stanovi, kao i poslovni prostor, bar i hotel.

Očekuje se da će biti završene i spremne za useljenje do 2026. godine.

Projekat se pridružuje drugim arhitektonskim poduhvatima koji žele da dokažu da se drvo može koristiti kao temelj za visokogradnju.

Kula Mjostarnet u norveškom gradu Brumundal, visoka 85 metara, postala je najviša drvena zgrada na svetu kada je otvorena 2019. godine.

U ovoj zgradi od 18 spratova nalaze se stanovi, poslovni prostor i hotel prikladno nazvan "Wood" (Drvo).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.