Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zara Raderford najmlađa žena koja je sama u avionu obišla svet - | K-013 Portal
zara raderford

Zara Raderford najmlađa žena koja je sama u avionu obišla svetTinejdžerka Zara Ruterford postala je najmlađa žena pilot koja je samostalno obišla svet, sletevši u Belgiju posle petomesečnog putovanja.

Zara Rutherford je sletela u grad Kortrijk, 90 kilometara zapadno od Brisela, na isti aerodrom sa kojeg je krenula na putovanje prošlog avgusta.

Sa 19 godina, ona je 11 godina i 11 meseci mlađa od Amerikanke Šeste Bajz koja je imala 30 godina kada je postavila dosadašnji rekord 2017. godine.

Ruta oko sveta ju je vodila preko Islanda do Grenlanda i niz istok Kanade i SAD preko Centralne Amerike do Kolumbije, a zatim nazad na sever do Aljaske.

Preletela je Rusiju, Koreju, Indoneziju i Indiju do Bliskog istoka pre nego što se vratila u Evropu u svom jednosednom avionu Shark Aero koji je projektovan u Češkoj i izgrađen u Slovačkoj. Može da dostigne brzinu do 295 kilometara na sat.

Tinejdžerka je nedavno završila srednju školu matematike, ekonomije i fizike i nada se da će studirati računarstvo ili računarsko inženjerstvo.

"I u vazduhoplovstvu i u STEM (nauka, tehnologija, inženjering, matematika) rodne razlike su ogromne", napisala je Raderford na svojoj veb stranici.

"Moj cilj je da ohrabrim devojke i mlade žene da ostvare svoje snove i promovišu avijaciju i karijere vezane za STEM. Samo pet odsto komercijalnih pilota i 15 odsto kompjuterskih naučnika su žene", istakla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.