Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto se većina cena završava na ,99 - | K-013 Portal
cena, prodavnica

Zašto se većina cena završava na ,99Da li ste se ikada zapitali zašto većina prodavnica cene proizvoda predstavlja u obliku (prvi broj) potom ,99?

Većini potrošača taj oblik je toliko uobičajen da uopšte ne primećuju gotovo genijalno delotvornu prodajnu taktiku koja se krije iza toga.

Možda se čini glupim staviti cenu nekog proizvoda da bude jednu paru, evro cent ili američki cent, ali ova cenovna strategija primenjuje se najmanje sto godina. Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu ko je osmislio taj trgovački trik, ali s lakoćom mogu potvrditi i objasniti njegovu delotvornost.

Takvo formiranje cene temelji se na teoriji da se, zato što čitamo s leva nadesno, prva brojka cene jače urezuje u naš um. Upravo zbog toga će potrošači pre kupiti proizvod koji košta na primer 99,99, a ne identičan proizvod koji košta tačno 100.

Osim toga, ljudi često ne žele da zamaraju um i ne žele da troše energiju na razmišljanje i donošenje odluka o kupovini proizvoda, pogotovo kad je reč o onima nižih cena, pa je lako moguće da brojeve iza glavne vrednosti uopšte ne uzimaju u obzir.

U članku Erika Andersona i Dankana Simestera, stručnjaka za marketing i menadžment, objavljenom u časopisu Harvard Business Review, objašnjava se kako ,99 ustvari predstavlja varku kojom prodavac želi da uveri potrošača da je određeni proizvod na sniženju.

Većina potrošača nesvesno naseda na to i veruje kako su dobro prošli kupovinom tog proizvoda.

S druge strane, postoje radnje koje stavljaju pune cene na proizvode.

Objašnjenje toga vide u činjenici da oni ne žele da se nova odeća poistovećuje s onom "jeftinijom", dok će prodavnice koje žele da naglase jeftine stvari u svojoj ponudi u cenama uvek imati varijantu ,99.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.