Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 6 najgorih namirnica za visok pritisak - | K-013 Portal
visok pritisak, namirnice

6 najgorih namirnica za visok pritisakHrana igra veliku ulogu kada je visok pritisak u pitanju i zato, prema kardiolozima, ovih šest namirnica bi bilo najbolje da izbegavate.

„Dokazano je da konzumiranje previše natrijuma podiže pritisak kod nekih osoba, zato je važno da razumete koja hrana ga sadrži u velikom količinama i kako to može da utiče na vaš pritisak“, objašnjava Amber Pankonin, dijetetičarka i vlasnica food bloga Stirlist.

Prema American Heart Association, hrana bogata natrijumom je jedna od najgorih stvari koju možete da jedete ako imate visok pritisak jer uzrokuje sužavanje krvnih sudova dok istovremeno uzrokuje da vaše srce pumpa više krvi u njih, podižući pritisak.

Ove namirnice bi trebalo da zaobilazite.

Semenke suncokreta

„Ova grickalica bi mogla da bude dobra za putovanja, ali je užasna za pritisak“, kaže Pankonin. „Semenke suncokreta mogu da sadrže i gram natrijuma ili više po porciji.“

Prerađeno meso, sir i krekeri

„Za prerađeno meso koristi se natrijum za konzerviranje, so se koristi za aromatiziranje sira i sprečavanje rasta bakterija, a krekeri su puni soli. Potražite neprerađeno meso, sireve s niskim udelom natrijuma kaoš to je parmezan ili švicarski sir i krekere s niskim udelom natrijuma“, kaže Džonatan Valdez, dijetetičar i PR Državne akademije za prehranu i dijetetiku Njujorka.

Čips i umaci

Proizvodi od prerađenog sira mogu da sadrže čak 3,9 grama natrijuma po obroku, objašnjava Pankonin. Zbog teže procene veličine porcija umaka vrlo je lako doći do prekomerne konzumacije, posebno prilikom druženja s prijateljima ili gledanja filmova.

Kiseli krastavci

„Iako su kiseli krastavci niskokalorični i vrlo zasitni, vrlo su bogati natrijumom“, objašnjava Pankonin. 30 grama kiselih krastavaca odnosno jedna porcija može da sadrži od 0,2 do 0,3 grama.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos 5 grama natrijuma dnevno

Kocke za supu

Valdez tvrdi da razmislite dvaput ako planirate da pojedete supu iz kesice ili koristite kockice za supu . „Jedna kocka supe ima gram natrijuma a“, kaže Valdez.

Smrznuta peciva

Čak i ako nam se čini da peciva nisu slana, mogu da sadrže previše natrijuma. Zato, ako imate pritisak, izbegavajte ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.