Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Trovanje pečurkama je često: Doktorka objašnjava na šta obratiti pažnju - | K-013 Portal
trovanje pecurkama

Trovanje pečurkama je često: Doktorka objašnjava na šta obratiti pažnjuPosle slučaja trovanja pečurkama u Beogradu, doktorka Hitne pomoći Danijela Jeftić za N1 kaže da je trovanje pečurkama veoma često u letnjem i jesenjem periodu i da treba da budemo oprezni.

Postoje mogućnosti kobne sličnosti otrovnih i jestivih pečuraka, a nekada se dešava trovanje i u dugim slučajevima - kada su jestive pečurke dugo stajale, kada se pojedu previše, kada su loše skladištene, podgrevaju se ili su loše sažvakane...

 
Problem je, dodaje Jeftić, i kada se pečurke beru sa kontaminiranih područja - blizu deponija i tamo gde se skladište toksični otpadi.
 
Jeftić dodaje da pečurke nekada mogu da izazovu i alergijsku reakciju, ali to nije razlog da se proglase otrovnim.
 
"Dešava se i da iskusni skupljači pečuraka nastradaju jer su sličnosti velike. Grubo pravilo je da što izgledaju atraktivnije, što su jače boje, pečurka biva opasnija, a česta dolazi i do mešanja sa šampinjonima", rekla je doktorka za N1.
 
Toksini koji se nalaze u pečurkama mogu biti lakši, srednji i veoma jaki, a simptomi koji ukazuju na trovanje su obično strahovito oštar bol u stomaku, povraćanja i prolivi, koji nekad mogu biti i krvavi.
 
Dr Jeftić kaže da se uvek treba javiti lekaru jer postoji latentni period kod pojedinih pečuraka koji traje do 48 sati, kada pacijentu ne bude ništa, a onda peti ili sedmi dan dođe do fatalnog ishoda.
 
Ona kaže i da bi dobro bi bilo da pre jela fotografišemo pečurke, da bismo mogli da pokažemo lekaru, ali i da se pečurka može identifikovati i iz povraćanog sadržaja ili telesnih tečnosti.
 
Doktorka podseća i na opasnost od konzumiranja pečurke ludare, posle čega simptomi liče na alkoholisanost, dešavaju se smetnje u govoru i hodu, čovek se tetura...Pečurke mogu da imaju i
haliucinogeni efekat koji podseća na one posle uzimanja LSD-a, postoji i "flešbek fenomen" da dođe do ponovnih simptoma kao da je pojedena opet.
 
Ukazuje i da se stomačne tegobe prvo javljaju, a da posle 48 sati može doći i do otkazivanja jetre, teške anemije, zastoja disanja i bubrega.
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.