Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evo kako da dobijete najbolje rezultate pranja u veš mašini - | K-013 Portal
pranje vesa, ves masina

Evo kako da dobijete najbolje rezultate pranja u veš mašiniMašina za pranje veša je jedan od kućnih aparata bez kojeg jednostavno ne možete zamisliti bilo koje savremenom domaćinstvo. Ona nam štedi vreme, ali i spasava nas od bolova u leđima i rukama. Zato je ulaganje u kupovinu kvalitetne veš mašine od velikog značaja.

Međutim, isto tako je važno da odeća koju kupujemo bude kvalitetna, ali i da se pridržavamo nekih osnovnih pravila kada je u pitanju pranje veša, kako bi nam odevni predmeti što duže trajali i uvek bili besprekorno čisti.

Ako želimo imati savršeno opranu odeću, potrebno je pre svega da povedemo računa koliko i koji prašak stavljamo kada peremo veš, ali i koliko veša ubacujemo u bubanj mašine. Međutim, to nije sve. U ovom tekstu dajemo vam pet saveta kako da imate najbolje rezultate pranja veša u mašini. Pročitajte!

#1 Izbegavajte pranje prevelike količine veša odjednom

Probajte da se oduprete želji da operete što više odeće odjednom. Veš mašine se između ostalog razlikuju i po kapacitetu, odnosno maksimalnoj količini veša koja se u njima može oprati u jednom ciklusu. Na tržištu možete pronaći modele koji su predviđeni za maksimalno 6, 7, 8, 9 ili više kilograma odeće.

Ako u bubanj veš mašine stavite više odeće nego što je to predvideo proizvođač, vaša odeća se neće dobro oprati, odnosno neće se ukloniti sve fleke i nečistoće sa nje. Takođe, postoji velika verovatnoća da u vešu ostane prašak, jer usled velike količine garderobe uređaj neće biti u stanju da dobro ispere svu odeću. Osim što odeća neće biti lepo ispranai oprana, postoji veliki rizik da vam prašak koji nije skinut sa odevnih predmeta, ukoliko ih obučete, nagrize kožu i izazove neku vrstu alergije. Posebno rizična grupa u tom smislu mogu biti pre svega deca jer ona imaju nežnu, tanku i meku kožu koja još nije razvila svoj zaštitni mehanizam u potpunosti.

Na kraju, osim što veš nećete dobiti dobro opran, preopterećenjem mašine možete izazvati i njen kvar, pa ćete morati da izdvojite i određenu svotu novca za popravku uređaja. Preopterećenje izaziva brže stradanje ležajeva i drugih delova mašine za pranje veša, i u krajnjem slučaju potpuni prestanak njenog rada. Naš savet je da što pre potražite servis ako veš mašina ne radi ili ako primetite neke nepravilnosti u njenom radu. Svako odlaganje popravke može izazvati još veća oštećenja, a samim tim i veće troškove.

#2  Uvek čitajte etiketu na garderobi

Različita vrsta garderobe zahteva i potpuno različite programe pranja. Da biste dobili najbolje rezultate u pranju, potrebno je da pročitate uputstvo za upotrebu i razumete koji program, ali i koliko deterdženta treba staviti u mašinu za pranje veša.

Na etiketama odevnih predmeta uvek je naznačeno od kog je materijala izrađen komad odeće koji želite da operete. Ukoliko je u pitanju pamuk, naravno da ćete na veš mašini odabrati program za pranje pamučne odeće. Sa druge strane, ako perete džemper, opcija će biti program za pranje garderobe od vune.

Na etiketama su odštampane i neke od oznaka koje bi trebalo da razumete kako biste pravilno oprali veš i kako ga ne biste uništili nepravilnim pranjem. Neke od osnovnih oznaka su maksimalna ili preporučena temperatura vode za pranje odeće. Ovakve oznake ćete lako rastumačiti - nacrtana je kadica sa brojkom koja označava temperaturu vode. Ukoliko je nacrtana kadica sa rukom u njoj, onda znači da ćete morati ručno da perete taj odevni predmet, sem ako na vašem uređaju nemate poseban program za ručno pranje, koji imaju mnogi noviji modeli. Ako se na etiketi nalazi precrtani trougao, to znači da nije dozvoljena upotreba izbeljivača.

Dakle, pre prvog pranja obavezno pročitajte etiketu na džemperu, majici ili košulji. To je najbolji način da odaberete pravi program i dobijete najbolje rezultate pranja.

#3 Jako je važno odabrati pravu vrstu, ali i optimalnu količinu deterdženta za pranje

Generalno, postoje tri vrste deterdženta koje ljudi upotrebljavaju za pranje veša. To je najčešće korišćeni praškasti deterdžent, zatim tečni, i na kraju, tu su i tablete ili kapsule za pranje veša. Ako ste se zapitali koja opcija je najbolja, na to nemamo pravi odgovor. Svaka od ponuđenih opcija ima svoju namenu.

Praškasti deterdžent je najbolji izbor kada je u pitanju beli veš koji ne zahteva posebne uslove pranja. Za obojenu garderobu i onu koja je manje otporna na pranje i habanje, treba korisiti tečne deterdžente. Oni su napravljeni tako da vašoj garderobi duže čuvaju boju kakvu je imala kada ste je kupili u radnji. Što se tiče kapsula, one su najbezbednije i mogu se koristiti na svim vrstama odeće. Međutim, one su i značajno skuplje od druge dve opcije.

Kada je reč o dozi praška za pranje, ukoliko preterate možete oštetiti odeću ili se deterdžent jednostavno neće dobro rastopiti i isprati sa nje. Sa druge strane, ukoliko stavite premalu količinu, velika je verovatnoća da iz veš mašine nećete izvući odeću koja je dobro oprana. Generalno, stručnjaci savetuju da na otprilike 6kg odeće koju ste ubacili u bubanj stavite oko 110 grama praška. A ako je veš veoma zaprljan dodajte na tu količinu još najviše 70 grama.

#4 Razvrstajte odeću koju želite da operete

Osim što razvrstavate odeću po boji, potrebno je da to učinite i po vrsti materijala od kog je napravljena. Nemojte mešati pamučnu odeću sa svilenom ili vunenom. Ne postoji program pranja koji će odjednom zadovolji način na koji se peru sve tri vrste odevnih predmeta. Pa tako u mašinu u jednom pranju ubacite samo pamučne predmete, a drugi put one od vune ili od svile, odnosno sintetike.

Takođe, jako je bitno da dobro izbalansirate ono što ubacite u bubanj mašine za pranje veša. Ako ubacite samo peškire, dogodiće se da se tokom pranja i okretanja u bubnju umrse jedan u drugi, pa se samim tim neće dobro isprati. Zato je najbolje peškire ili dukserice i košulje mešati sa majicama i drugim vešom koji nije dugih rukava. Dakle, dobro izbalansirajte odeću koju perete.

#5  Uverite se da u veš mašini imate dovoljno odeće

Mala količina odeće u veš mašini je svakako dobra kada je u pitanju opterećenje sa kojim uređaj radi. Sigurno je da će na taj način ležajevi na vratilu na kome se nalazi bubanj duže trajati.

Međutim, velika je verovatnoća da ćete na kraju iz mašine za pranje veša izvaditi odeću koja nije dobro isceđena. Naime, ako stavite nedovoljnu količinu odeće u veš mašinu, centrifuga neće dobro uraditi svoj deo posla. U tom slučaju, jedna od opcija je da ponovo pokrenete samo program centrifuge. Ipak, to će zahtevati i dodatnu količinu električne energije koju uređaj mora utrošiti za rad, pa ako često to radite budite spremni i da platite veći račun za struju.

Ako se pridržavate ovih saveta sigurni smo da ćete iz vaše mašine za pranje veša uvek vaditi perfektno opranu odeću. I ne samo to, već ćete produžiti radni vek uređaja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.