Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sigurnija budućnost uz deviznu štednju u bankama - | K-013 Portal
stednja u bankama

Sigurnija budućnost uz deviznu štednju u bankamaŠtednja je važan segment vođenja jednog budžeta, kako kod pojedinaca tako i kod budžeta jedne firme.

Pored priliva i odliva novca, za stabilne finansije je važno i odvajati novac kada god postoji višak i njegovo trošenje kada god postoji situacija da su troškovi veći od prihoda pa je dodatna količina novca dobrodošla.

Zašto je najbolje štedeti u bankama? Koje su opcije za štednju u devizama?

Pročitajte sve detaljnije u daljem nastavku i odaberite vrstu koja vam najviše odgovara.

Devizna štednja u bankama – kakve opcije postoje?

U banci se može štedeti na dva osnovna načina – u dinarima ili devizama, a klijenti na osnovu više faktora donose odluku o vrsti deponovanja.

Banke formiraju ponudu za deviznu štednju za svaku valutu pojedinačno, a najviše kamatne stope su u glavnom za evro, mada ni za druge valute iznosi nisu zanemarljivi.

Kamatna stopa zavisi i od trajanja štednje pa je za kraće rokove do tri meseca kamata dosta niža nego kada je devizna štednja oročena na duži rok jer donosi veću kamatnu stopu i veću zaradu. Svako odlučuje prema svojim potrebama, ali s’ obzirom da je za trošenje potrebno konvertovati devize u domaću valutu, vlasnici računa najčešće štede duže da ne bi gubiti na kursnoj razlici.

Klijentima je važna visina kamatne stope, ali i izbor valute pa biraju one za koje smatraju da su stabilne i da će takve ostati u narednom periodu.

Zašto sve više ljudi svoje devize čuva u bankama?

Devizna štednja u bankama donosi brojne koristi kada se posmatra u odnosu na štednju u sopstvenom domu.

Devizni računi do vrednosti od 50.000€ su osigurani i u slučaju bilo kakvih problema sa poslovanjem banke država je ta koja garantuje i vraća novac do ove maksimalne sume pa je novac obezbeđen i vratiće se kakav god problem da nastane.

Sa druge strane, čuvanje novca kod kuće nosi brojne rizike, a lopovi nisu jedna opasnost. Kod kuće može doći do nepredviđenog uništenja sredstava i to se najčešće događa onda kada se dogodi požar, poplava ili neka druga situacija zbog koje se novac jednostavno uništi.

Ne tako retko kao što se čini, ali može doći i do jednostavnog gubitka sredstava, da niste sigurni gde ste ušteđevinu ostavili ili gde su sakriveni iznosi.

Zbog svega ovoga devizna štednja koja se nalazi u banci je najbolji izbor štednja i odluka pri deponovanju sredstava.

Moderni uslovi štednje

Iako se štednja decenijama ne menja, novi načini poslovanja su doneli unapređenje poslovanja i lakši pristup uslugama banke. Najbolji primer ovakvog poboljšanja je online bankarstvo i internet u bankarskom poslovanju.

Uz pomoć interneta svaki klijent banke ima mogućnost da brže i lakše pristupi svojim računima i korišćenje sredstava. Upravo takvu mogućnosti ima savremena štednja koja je sada mnogo bliža i lakša za upotrebu.

Kada se otvori devizna štednja banke daju i pristup mobilnom bankarstvu koji podrazumeva E-banking i M-banking aplikacije, a vrlo često se besplatno otvara tekući račun i dobija promotivni period na korišćenje bankarskih usluga.

Statistički gledano, osoba koja je klijent banke samo zbog deponovanja štednje, u najvećem broju slučajeva postaje klijent koji počinje da koristi i ostale bankarske usluge i postaje aktivan deo bankarskog poslovanja.

Neke od banaka nude i fleksibilne uslove štednje pa se novac može koristiti i pre nego što istekne period oročenja, a to je samo deo raznovrsne ponude koja štednju čini toliko primamljivom i razlikuje je u odnosu na čuvanje novca u kući.

Devizna štednja predstavlja zalihu novca koja bi trebalo da nastane izdvajanjem viška sredstava koji se potom čuva i preusmerava na trošenje onda kada su rashodi veći od prihoda novca.

U bankama taj novac zarađuje i uvećava uz pomoć kamate, ali se i čuva tako da se troši namenski i onda kada je potrebno. Zbog toga je sve više onih koji se odlučuju na ovakav vid štednje i kombinuju je sa drugim vrstama tako da se korist maksimizira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.