Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Treba li bojler isključivati? Evo kako da uštedite novac na bojleru! - | K-013 Portal
bojler, iskljucivanje bojlera

Treba li bojler isključivati? Evo kako da uštedite novac na bojleru!Dok cene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine da potroše bar malo manje, ali često iz neznanja trošimo više nego što bi trebalo i povećavamo račune za struju samo zbog nepažnje – uglavnom sa uređajima koje držimo stalno uključenim, čak i kada ih ne koristimo.

Takvi uređaji, piše The Guardian, nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gas-a, mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 odsto struje koja se troši u domaćinstvo.

Za većinu uređaja najočitije rešenje je da ih držite isključene dok ne budu u upotrebi, a evo kako možete da „ukrotite” električni bojler, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu.

Naime, za samo sat vremena rada bojler od dva kilovata troši dva kVh. Ako kotao radi svaki dan dva i po sata, mesečno troši ukupno 150 kVh.

Većina bojlera ima unapred podešenu temperaturu, ali da biste uštedeli novac, podesite termostat bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i grejača otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šištanje, brujanje i pucketanje bojlera kada je uključen je obično jasan znak da oko bojlera ima naslaga kamenca koje treba ukloniti.

Takođe je važno napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih aparata, bojler neće trošiti manje ako je stalno isključen, jer će voda morati da se ponovo zagreva svaki put kada se uključi. Zbog toga se električni bojler isključuje samo kada vam topla voda neće biti potrebna duže vreme.

Prema mišljenju stručnjaka, najmanje struje se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen, prenosi Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.