Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (16) - 2012. Godina – vreme pre izbora. Sve ću da vas smenim - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (16) - 2012. Godina – vreme pre izbora. Sve ću da vas smenim

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Bio sam dubokim snom zaspao. Neko me drmusa kao da je zemljotres.

 

  • Uh, duhovniče ti si.
  • Psssst – utišava me i šapatom dodaje – brzo se spremi, da ti nešto pokažem,
  • Šta da mi pokažeš u ovo gluvo doba noći, ceo pošten svet spava?
  • Pošten da, ali mi o njima ne pričamo. Eno ih na okupu, samo tiho.

Bespogovorno slušam i na prstima nečujno pratim duhovnika.

  • Vidiš li ih? – pita me i pojašnjava – svi su tu, samo ih slušaj.

Vidim skup nekih ozbiljnih ljudi, prostor luksuzan i zvaničan kao u nekoj skupštini opštine; jedan među njima dominira.

  • Sve ću da vas smenim! Niste sposobni ni kao ljudi da uzmete novac koji vam je u budžetu serviran kao na tacni. Svi su vam uslovi dati, a vi tako očigledno da kradete. Kako biste banku opljačkali kad iz otvorenog budžeta ne znate da uzmete kao ljudi. Koliko vas plaćam, trebalo je savršeni kriminal da smislite. A šta ste vi uradili, dozvoljavate da vas tamo neki provincijski policajci otkriju. Razbacali ste tragove na sve strane, trapavci jedni. Evo, po selima vas ispred zadružnih prodavnica seljaci sa flašom piva u ruci prepričavaju kako ste muljali sa regresom za đubrivo. Jel znate šta sada sve treba da uradim da ispeglam ono loše što ste uradili i još lošije prikrili. Sada će mi oni prevrtljivci tražiti položaje i stalno će mi dosađivati sa traženjem nekih usluga.

 Govorniku niko ne sme ništa da kaže, svi ćute, a onda se jedan osmeli.

  • Šefeee... pa nismo ovo radi sebe muljali reče pa zastade, ne bi li video kakvu je reakciju izazvao suprotstavljajući se vođi. Kada vide da reakcije nema, ohrabren nastavi – znate da je trebalo dugove vratiti, dugujemo još od prošlih izbora, sećate se? A i nešto para u prazne stranačke kase valjalo je Đavolski izbori opet idu, onda ćete pare tražiti i kritikovati nas, ako ih je malo, a nikada ih nije dosta. Svakome kome je stranačka kasa prazna govorićete ono vaše: gde si ti poštenjačino, neka si ti meni pošten pa makar posle izbora i opozicionu koru hleba gulio, ali ja neću da je sa tobom delim.
  • Zašto su vam kase prazne? – ljutito zapita govornik – koliko se ja sećam dobro smo ih punili, ali vi ste ih malo po malo praznili. Ma trebalo je da vas odmah sve smenim, ma da vas pohapsim.
  • Trebalo je šefe, ali ko bi vam ovako verno služio, za džabe. Trebalo je i mi da uzmemo svoj deo, zato smo se i udružili.

Suočen sa istinom, šef odćuta malo, a onda viknu:

  • Ajde sada da vidim junaka, ko će sve ovo što ste zajeb... da sredi? I nemoj da je slučajno nešto procurelo u javnost. Znate li da će izbori uskoro, vidite li da nam je opozicija za petama? Kako da se branim kada me napadne za vaše brljotine, kako narodu opet da zamažem oči? I ta policija, stalno im nešto ugađamo, te primite nam ovog, te primite nam onog, a kako nam vraćaju? Sve se nešto kunu mupovci kako su nam odani i onaj njihov čelnik prevrtljivi, kako se samo umiljavao kada je za fotelju grebao, kao čuvaće nas, neće dati dlaka sa glave da nam fali, a ovamo češljaju nam papire na sve strane.
  • Idemo – obrati mi se duhovnik – dosta si čuo.
  • Čuo jesam, ali video im lica nisam, možemo li da priđemo bliže da im lica vidim, ko su ti ljudi?
  • Lica im ne možeš videti jer ga oni nemaju. Da imaju video bih sasvim obična ona koja viđaš svaki dan. Ali ništa ne brini, gledaćeš se sa njima oči u oči.

(Nastaviće se...)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.