Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (18) - Šibicarsko pravdanje Ministarstva pravde - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (18) - Šibicarsko pravdanje Ministarstva pravde

oci u oci sa politickom korupcijom, sinisa jankovic, feljton

Evropska unija ne odustaje, 16.4.2012. od Srbije očekuje da reši sporne privatizacije koje pominje rezolucija Evropskog parlamenta. Vlast u Srbiji pozvana je da odmah preispita sporne privatizacije.

Evropska komisija čeka povratnu informaciju na dopis iz juna prošle godine. Reklo bi se da pamte, kao da nemaju druga evropska posla nego da se nama bave. Taman kada sam pomislio da nema ko da im kaže, oglašava se jedna od moćnijih figura režima. Slobodan Homen državni sekretar Ministarstva pravde rekao je da se postupci ne mogu voditi zbog nečijeg dopisa. Argumentovano će svoj stav dopuniti državni sekretar: Još su aktivni postupci vezani za te 24 privatizacije, Republičko tužilaštvo kompletnom analizom tih predmeta utvrdilo je da negde nije bilo predmeta krivičnog gonjenja, da su neki procesi u toku, dok su neki počinioci već osuđeni. Šta reći kada Vas iz ministarstva pravde informišu rečima negde, neki i neki? Kada se Ministarstvo pravde tako brani, šta onda preostaje šibicarima, secikesama, lomačima, šanerima, dilerima, tapkarošima? Sve smo to progutali a šta ćemo još, samo kada bi znali!

Na izjave nadležnih organa javnost po običaju ćuti, ali neko neće. Radio Slobodna Evropa ima drugačije mišljenje od čuvenog državnog sekretara. Izgleda da zna ono što svi u Srbiji znaju, osim rečenog sekretara, ali ljudi nisu odavde pa jedno ne znaju, o tome ne sme da se priča. Trebalo je neko da im kaže, ali nije. U tom neznanju 21.4.2012. objavljuje vidovit naslov: Revizija privatizacije strpala bi elitu u zatvor.

Nasuprot nadležnima, Savet za borbu protiv korupcije istražuje, utvrđuje i ima lepa saznanja o svemu. Na predmetima radi samostalo, praktično paralelno sa nama, neke podatke i smernice dobija nezvanično direktno iz predmeta. Kvalitetan izveštaj Savet dostavlja Vladi, koju bi trebao da savetuje. Kako je izveštaj dostavljen tako je ostao netaknut. Ništa ja tu ne bi dirao – ideja je vodilja Vlade, što bi onda Izveštaje Saveta čitala. Nema političke volje, tačnije ima je, vrlo je jasno izražena. Nadam se da će Savet u nekoj drugoj konstalaciji političke moći biti više uvažavan. Sa ove distance lako je biti kritičan, lako je biti hrabar lovac nad mrtvim lavom. Da li je realno tada bilo očekivati da će Vlada koja je dala svoj ne baš mali doprinos utemeljenju sofisticiranog oblika političke korupcije biti iznenađena izveštajem Saveta? Da li će to Vladu navesti da naloži sankcionisanje svih učesnika u lancu kriminaliteta? Sama sebe da uhapsi, onako iz čiste dosade?

. . .

Da sve bude potpuno jasno, jedan običan, tačnije banalan, nadam se i potpuno jasan primer. Sprovedete detaljnu analizu, utvrdite nepogrešivo nakon toga saopštite:

  • Gospodine vi ste pod jakim dejstvom alkohola. Od jutra ste počeli sa čašicom uz kafu, zatim na poslu sa kolegama i strankama, pre kraja radnog vremena otišli ste na poslovni ručak sa privatnim prijateljima, tu ste u raznim fazama ručka popili veću količinu prvo žestokog brendiranog pića a onda i skoro pa bezbroj buteljki Pravo pijančenje je usledilo tek prelaskom u noćni klub, gde ste pili isključivo vaše omiljeno piće staro 12 godina, sve do ranih jutarnjih sati. Sada ste došli na posao i u tom stanju želite da radite?!

Rekli ste pijanom čoveku da je pijan. Jel to neko posebno otkriće? Šta time dobijamo? Šta očekujete da Vam lice pod takvim dejstvom alkohola odgovori? Da li negiranje stanja teške alkoholisanosti može da bude od značaja? Mislim da u tom slučaju odgovor lica u teško aloholisanom stanju nije ni od kakve važnosti, jednako kao i odgovor Vlade Savetu.

Opet u Srbiji imamo dva bloka. Prvi čine dva republička ogana, tužilaštvo i ministarstvo, smatraju da su kritikovani na pravdi Boga. Odlučno se brane, kažu a ne trepću, da se u Srbiji sve radi po zakonu posebno kada su 24 privatizacije u pitanju. Kritiku uz to argumentovanu nikako ne prihvataju. Čini mi se da će lakše pritvor prihvatiti. Drugi blok čini Evropska unija, Evropski parlament, Evropska komisija pomaže im i Radio Slobodna Evropa, što bi se srpski reklo, opet pola sveta protiv nas. Njima se po sadržini izjava priklanja i jedan domaći faktor, Savet za borbu protiv korupcije. Kako sada pošten čovek, običan građanin, da zna ko je od ova dva bloka u pravu, a ko u krivu. Srce vuče na našu stranu, patriotsku ali stomak kaže da ovi iz Evrope pravo zbore. Nego da mi lepo sačekamo još malo, da vidimo koji će se blok o sopstvenu laž saplesti.

Hajde da ne verujemo ni u šta osim u ono što svojim očima vidimo. Teško će to biti, do sada nam nije pošlo za rukom, ali vredi opet pokušati, oči otvoriti, videti, a onda u viđeno i poverovati, pa šta nam Bog da.

(Nastaviće se...)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.