Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (5): Vreme stare vlasti - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (5): Vreme stare vlasti

oci u oci sa politickom korupcijom, sinisa jankovic, feljton

Ako ćete krivca za sve ovo napisano tražiti, pomoći će Vam u tome Milan Rakić, on zna ko je kriv:

Misao je kriva

Ja poimam dobro neminovnost zala,

Sklop celog života, sa tugom i bedom,

Ja znam šta je sudba sviju ideala, –

Moje znanje vidiš na licu mi bledom.

Ali znam i uzrok zašto tako biva, 
Jer prošao nisam kroz života huku 
Sklopljenih očiju i skrštenih ruku: 
Kad srce zapišti – misao je kriva.

Milan Rakić, Misao

Misao je kriva jer me je povela u splet događaja koji će razgolititi duhovnu bedu ili čast, šta ko ima.

Misao je kriva jer će rađati pitanja za mene i za Vas sa nadom da će ih čuti i naše društvo. Dokle god pitam, znači da mislim, dokle god mislim znači da nisam formatiran, dokle god nisam formatiran, smetnja sam širenju zla, dokle god smetam zlu, otvoren nam je put ka boljem svetu. Tada sam čovek, samo tada, u suprotnom bio bih senka.

2010. – Dve godine pre Radne grupe

Sve je počelo jednim običnim telefonskim pozivom kada sam krajem leta 2010. pozvan da sutra dođem u MUP, bez ikakve druge informacije naravno. Javljam to rukovodiocu, a na pitanje zašto me zovu, nemam odgovor. Njega je to uvek najviše zanimalo, mene ne, jer sam znao da me zovu zbog posla i zato što im trebam. Poziv iz MUP-a njemu je stvarao neizvesnost, a meni izazov. Uostalom, tajnost je bila praksa u MUP-u, sve je trebalo od starta učiniti mističnim.

U zakazano vreme, sa uvažavanjem kao i uvek, primaju me kolege u MUP-u. Tema je pančevačka Azotara i promet neregresiranog tj. komercijalnog mineralnog đubriva. Nakon osnovnih informacija, dobijam prvi zadatak: sa proverama početi odmah, bukvalno odmah, bez prethodno obaveštenog tužilaštva! Kakva hitnost, šta li to treba da znači? U predmetu koji će se razviti do mega nivoa, bilo je to prvi put da se procedure, po potrebi, ne poštuju ili poštuju.

Za one koji ne znaju, Azotara Pančevo je naša najveća fabrika mineralnog đubriva. (...) Ono je u sezoni jako traženo, avansno se prodaje. Svi uslovi za uspešno poslovanje su ispunjeni ali i za besomučno pljačkanje. Šta će proizvesti, privrednu ili kriminalnu blagodet, pitanje je koje Vam može pomoći da celu priču bolje razumete. Da li će pomoći i radnicima Azotare, ostaje nam da vidimo.  

Ubrzo se nalazimo u kancelariji zamenika direktora Azotare. To je ujedno i najviša funkcija u fabrici, koliko god je to na prvi pogled nelogično. Sličnih nelogičnosti koje su po osnovu kriminalne logike van Azotare smišljane, a u njoj instalirane bilo je napretek. U narednim godinama upoznavaćemo se i suočavati sa njima. Počinjemo provere sa uobičajnim prikupljanjem osnovnih informacija, tražimo samo podatke o prometu veštačkog đubriva, dokumentaciju ćemo kasnije tražiti. U tom trenutku o prometu neregresiranog ili komercijalnog đubriva malo znamo, o prometu regresiranog đubriva još manje. Pomalo neočekivano, odmah nailazimo na otpor. Odgovorno lice sa kojim razgovaramo, na sebi svojstven način vidno negoduje, pokušavajući da nas nebitnom pričom ukloni sa pravca zakonitog proveravanja i uvuče u atmosferu koja nimalo ne priliči intelektualcima, službi koju vršimo i fabrici u kojoj se nalazimo. Traženje nespornih knjigovodstvenih podataka izaziva burnu reakciju.

Na razne sam otpore u kontrolama nailazio, ali ovaj je zaista bio specifičan i priča za sebe. Neminovno, u mislima postavljam pitanja: čemu takva reakcija? Šta li treba da sakrije, čak i za kriminalitet, tako neprimereno ponašanje? Posebno za privredni kriminalitet koji se u kriminologiji označava kao kriminalitet belog okovratnika. Njime bi teorijski trebala da se bavi elita.

Tada upoznajem vrhunskog policajca Šaptovića iz Arilja. Ubrzo je iz privrednog kriminaliteta prešao u uniformisanu policiju i na žalost nije bio član Radne grupe. Znam da mu se služba nije zahvalila, te ja to činim i u svoje ime, kao prijatelju, on zna zbog čega.

(nastaviće se...)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.