Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website IZLOŽBA: „Čovek je širok ja bih ga suzio…“ F. M. Dostojevski u Gradskoj biblioteci Pančevo - | K-013 Portal
gradska biblioteka pancevo, izlozba

IZLOŽBA: „Čovek je širok ja bih ga suzio…“ F. M. Dostojevski u Gradskoj biblioteci PančevoPovodom obeležavanja 200 godina od rođenja velikog ruskog pisca Fjodora M. Dostojevskog (1821-1881) u Gradskoj biblioteci je priređena izložba na osnovu građe iz svojih fondova.

Život i stvaralaštvo najvećeg ruskog književnika bili su nerazdvojivi. U svojim delima obrađivao je motive slobode, ljubavi, ljubomore, postojanje Boga i atizma, nihilizma, hristologije, patnje, mržnje, zločina i kazne.

Izložbom su hronološki predstavljeni prvi književni radovi Bedni ljudi (1845), NJetočka NJezvanova (1849), Zapisi iz mrtvog doma (1860), Idiot (1867)…

Postavku čine porodične fotografije Ana Dostojevskaja (piščeva majka) sa ćerkom LJubov i sinom Fjodorom, slika Dostojevskog kao vojnika i inženjerskog poručnika (1859), kao i izabrane mudre misli: „Teško je i pomisliti kako se može izopačiti ljudska priroda“, „Prikrivate li bilo čim prljavštinu, ona ipak ostaje prljavština, „Podla duša oslobodivši se jarma, sama ugnjetava.“…

Deo izložbe posvećen je mišljenju drugih pisaca koji su cenili piščevu genijalnost kao književnica Isidora Sekulić „Dostojevski je vrh nad vrhovima. On je vrh naš slovenski … Dostojevski to nije literatura, to je čudo, Tomas Man ga naziva najvećim psihologom u svetskoj književnosti, a Nikolaj Berđajev, ruski filozof kaže da Dostojevski zaslužuje epitet filozofa više nego mnogi profesionalni filozofi.

Jedan deo postavke čine najnovije fotografije nedavno restauriranog muzeja u Moskvi (u prošlosti to je bila bolnica za siromašne), a koji je otvoren povodom 200 godina od rođenja književnika.

Kao zasebna celina na izložbi su dela Fjodora M. Dostojevskog na ruskom jeziku, pripadaju Biblioteci Ruske kolonije, a ona pripada fondu Gradske biblioteke u Pančevu. Većina istaknutih publikacija izdata je u Berlinu 20-ih godina prošlog veka.

Izložbu priredila LJiljana Drakšan, viši bibliotekar.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.