Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstava „Čitač“ Beogradskog dramskog pozorišta gostuje u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal
predstava cistac, beogradsko dramsko pozoriste, kulturni centar pancevo

Predstava „Čitač“ Beogradskog dramskog pozorišta gostuje u Kulturnom centru PančevaU utorak, 16. novembra u 19.30, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva gostovaće predstava „Čitač“ Fedora Šilija, nastala po motivima romana Bernharda Schlinka, a u režiji Borisa Liješevića.

Uloge tumače proslavljeni glumci i glumice: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Prema rečima reditelja Borisa Liješevića, „radnja se dešava deset, 15 i 25 godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo“.

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na 39 jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stephena Daldryja, s Kate Winslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.