Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KRIK: Pripadnici MUP-a, BIA-e i VOA-a štitili Koluvijinu plantažu marihuane - | K-013 Portal

KRIK: Pripadnici MUP-a, BIA-e i VOA-a štitili Koluvijinu plantažu marihuane

jovanjica 2, krik

U novoj optužnici iz slučaja "Jovanjica" čije detalje je objavio KRIK, citirani su razgovori Predraga Koluvije i bezbednjaka iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja.

Koluvija i bezbednjaci komunicirali su preko tajne grupe za komunikaciju "Savet za bezbednost". Ova grupa napravljena je u okviru aplikacije "Razgovor" i služila je da se u njoj pripadnici policije i tajne službe dogovaraju kako da štite optuženog narko-bosa Predraga Koluviju i njegovo imanje marihuane, kako tvrdi tužilaštvo.

Prethodnom optužnicom, podignutom prošle godine, Koluvija je optužen sa svojim saradnicima za gajenje marihuane na imanju. Nova optužnica bavi se onima iz države koji su ga štitili.

"Koluvija, da bi zaštitio proizvodnju opojne droge i da bi izbegao krivični progon, sa tri strane iz bezbednosnih krugova je skupio pripadnike kriminalne grupe", navodi tužilac u novoj optužnici, a prenosi KRIK.

Policajci, agenti BIA-e, ali i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Koluviji su pomagali na različite načine, kako objašnjava tužilac Saša Drecun – dostavljali su mu podatke o istragama koje se vode protiv njegovih saradnika, izdavali mu falsifikovana uverenja, obezbedili mu lažnu policijsku značku i policijsku registarsku tablicu. Čak su i fizički čuvali imanje marihuane, ali ga i savetovali kako da kada pakuje drogu ne ostavlja tragove.

Komunikacija Koluvije i saradnika otkriva i da je vlasnik imanja "Jovanjica" često bio u strahu da će saradnici da ga otkucaju ili da će konkurencija da mu opljačka imanje. Kontakti iz BIA-e su ga savetovali šta da radi, ali i proveravali ko su ljudi za koje sumnja da ga prate, otkriva KRIK.

Dopisivanje na grupi "Savet za bezbednost" nastavilo se čak i nakon što je Koluvija uhapšen, a policajci i bezbednjaci raspravljali su o tome kako da zaustave policiju, ali i medije da izveštavaju o slučaju, otkriva optužnica.

Sa Koluvijom su optužena dva agenta BIA-e: šef ove agencije na Zvezdari Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, koga je BIA uputila da radi u MUP gde je, između ostalog, bio asistent bivše državne sekretarke ovog ministarstva Dijane Hrkalović. Od policajaca su uhapšeni Radovan Bojović iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, Zoran Baštovanović, pripadnik Odeljenja za borbu protiv korupcije, i Koluvijin rođak Milan Kendija – nekadašnji načelnik Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, blizak nekadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću. Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA), izbegao je hapšenje i za njim je raspisana poternica. U ovom slučaju su optuženi i Koluvijin vozač Miloš Tofilović, kao i Slaviša Milinković, za koga se tvrdi da je imao zadatak da kontaktira osobe koje su 'pale' sa drogom proizvedenom na "Jovanjici" i ubeđuje ih da na bilo koji način ne ugroze grupu. Svi optuženi su odbili da iznesu odbrane, otkriva ova istraživačka mreža.

Istraga tužilaštva o tome kako je Koluvija došao do policijske registarske tablice vodila je ka bivšoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović – njen saradnik ih mu je predao, ali ona u ovom postupku nije ni saslušana. U optužnici nije objašnjeno ni zašto svi članovi internet grupe "Savet za bezbednost" nisu optuženi, poput suvlasnika "Jovanjice" Aleksandra Anđića i zaposlenog Gorana Ševića.

Opširnije o detaljima nove optužnice i citate razgovora u grupi "Savet za bezbednost", čitajte na sajtu KRIK-a.

(Krik)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.