Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Niko nije kriv" za pogibiju osam rudara, odbačena krivična prijava posle ponovljene istrage - | K-013 Portal

"Niko nije kriv" za pogibiju osam rudara, odbačena krivična prijava posle ponovljene istrage

rudari soko, aleksinac

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva podnetu protiv 14 lica za nesreću u rudniku "Soko" 1. aprila prošle godine kada je poginulo osam rudara.

images/vesti/2023-01/5bcd8f2acb1.jpg

"Nakon sprovedenih dokaznih radnji a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja, odbačena je krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike. O ovoj odluci obavešten je podnosilac, oštećeni i punomoćnik oštećenih kojima je dato pravo na prigovor", saopštilo je danas OJT Aleksinac, a preneo portal Nova.rs.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu 26. jula prošle godine prvi put je završilo istragu nesreće u rudniku "Soko" i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt osmorice rudara.

"Povodom događaja od 1. aprila 2022. godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP 'PEU Resavica' u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti", navela je tada ova pravosudna institucija.
 
Mesec dana kasnije Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba za koje je smatralo da su odgovorne za nesreću u rudniku "Soko" Višem javnom tužilaštvu u Nišu kao i dve prijave za privredni prestup protiv javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i beogradske kompanije "Teragold &Co". Kako je tada saopštilo Ministarstvo, protiv rudnika je podneta prijava jer su izvodili rudarske radove bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje ministarstvo a zbog "Teragolda &O" "jer su sačinil konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom propisanom zakonom".
Sredinom oktobra prošle godine Više javno tužilaštvo u Nišu je predmet ponovo ustupilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu sa kompletnom dokumentacijom i uputstvima za dalje postupanje. Nakon ispitivanja svedoka i izvođenja ostalih dokaza, ova pravosudna institucija ostala je pri odluci koju je donela prvi put.
 
Do stravične nesreće u rudniku uglja došlo je kada je iz dela kopa, prilikom obrušavanja zida, došlo do curenja opasnog gasa metana. Tom prilikom zbog gušenja, stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.