Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Odbačena prijava protiv Lečića za silovanje, glumica Štajnfeld može da se žali - | K-013 Portal

Odbačena prijava protiv Lečića za silovanje, glumica Štajnfeld može da se žali

branislav lecic, danijela stajnfeld

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv kolege Branislava Lečića povodom njenih tvrdnji da ju je silovao 2012. godine, potvrđeno je Tanjugu.

Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeld, advoakt Božo Prelević rekao je Tanjugu da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Ovaj slučaj pokrenut je zimus, kada je glumica javno optužila Lečića za silovanje i tužilaštvu dostavila krivičnu prijavu uz dokaze.

Nakon višemesečnih provera, saslušanja u policiji i poligrafa na kojem je Lečić ispitan, tužilaštvo je zaključilo da silovanja nije bilo.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je takođe u intervjuu "Nedeljniku" optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao pre 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svedočenje.

Tužilaštvo: Nema osnova sumnje da je Lečić silovao

Prijava je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo silovanje, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, rekla je Tanjugu portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Ona je podsetila da su u toku predistražnog postupka obavljeni razgovori sa Štajnfeld i prijavljenim Lečićem, da je pribavljena kopija dokumentarnog filma "Zaceli me", čiji je autor Štajnfeldova, zatim CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o lečenju glumice.

"Takođe su obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu", nalgasila je Rakočević.

Ona je ukazala da je nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji nijedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnete krivične prijave.

Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu, napomenula je Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeldove, advokat Božo Prelević, rekao je Tanjugu da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Ovaj slučaj pokrenut je zimus, kada je glumica javno optužila Lečića za silovanje i tužilaštvu dostavila krivičnu prijavu uz dokaze.

Nakon višemesečnih provera, saslušanja u policiji i poligrafa na kojem je Lečić ispitan, tužilaštvo je zaključilo da silovanja nije bilo.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je u intervjuu "Nedeljniku" takođe optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao pre 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svedočenje.

Advokati tvrde da imaju dokaze o Lečićevoj nevinosti

Advokatski tim Branislava Lečića saopštio je da je vest o odbačaju krivične prijave Danijele Štajnfeld protiv Lečića zbog navodnog silovanja očekivana pravda, te ukazuju da u prilog tome poseduju dokaze koji nisu prezentovani javnosti ali jesu državnim organima.

"Iako u ovom trenutku nemamo uvid u obrazloženje rešenja o odbačaju krivične prijave, ukazujemo javnosti da su sve izjave g-đe Danijele Štajnfeld međusobnom kontradiktorne i da sve medijske interpretacije obiluju nelogičnostima", navodi se u saopštenju.

Samo postupanje i ponašanje Štajnfeld, koja se, kako smatraju Lečićevi advokati, kao obrazovana glumica čija karijera direktno zavisi od popularnosti, obratila najpre medijima, izradila film sa sobom u glavnoj ulozi, radila na popularnosti tog filma, samo po sebi ukazuje "na motivisanost koja je, najblaže rečeno, veoma neuobičajena, a svakako neviđena kod navodnih 'žrtava silovanja'".

Punomoćnici Lečića ističu da osim dokaza koji su do sada medijski interpretirani postoje i drugi dokazi koji nepobitno ukazuju na činjenicu da Lečić sa navodima Štajnfild nema ništa.

Ti dokazi još uvek nisu prezentovani javnosti, ali jesu državnim organima, a među njima je i onaj iz kog proističe da se sa audio snimkom koji je javnosti prezentovan pre prezentacije sečenjem i pakovanjem manipulisalo.

A pri tom još postoje i dokazi značajniji i važniji od tog, navodi se u saopštenju.

Advokati su napomenuli da se, shodno zakonu, eventualno rešenje o odbačaju krivične prijave ne dostavlja nikome drugom sem podnosiocu krivične prijave.

Kako Lečić nema nikakvo drugo svojstvo sem svojstvo građanina, to nam rešenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nije ni dostavljeno, iz kog razloga u ovom trenutku nemamo uvide u njegovo obrazloženje, ali ćemo tražiti odobrenje tužilaštva da nam rešenje bude dostavljeno. Ukoliko je medijska informacija tačna, Branislav Lečić, njegova porodica, prijatelji, poslovni saradnici, ali i njegovi advokati, odbačaj krivične prijave doživljavaju kao čekanu pravdu, navode advokati poznatog glumca.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.